Kvantni računar će pomoći Rusiji da osvoji Severni morski put

Kvantni računar će pomoći Rusiji da osvoji Severni morski put

Računar, koji se razvija uz pomoć “Rosatoma”, pružaće veliku pomoć u naučnim istraživanjima atomske korporacije. Kako je izjavila direktorica sektora digitalizacije “Rosatoma” Jekatarina Solnceva, računar može razviti potpuno nove pravce biznisa.

Proteklih dana otvorena je serija foruma “Kvantna budućnost”, organizovana od strane “Rosatoma” i ruskog kvantnog centra i fonda “Roskongres”. Učesnici diskusije, lideri iz kvantne oblasti, razmatraju uticaj tehnologije na promenu svakodnevnog života. Od pojednostavljivanja logičkih procesa i pojave novih materijala do revolucije u prehrani i produžetka ljudskog života.

“Naše tehnološke mogućnosti u atomskoj oblasti pružaju nam mogućnost primene tehnologije u raznim drugim pravcima. Ako su neke druge tehnološke zone važne za naš biznis, onda je neophodno ovladati njima”, rekla je Solnceva.

Direktorica je navela nekoliko mogućnosti primene kvantnog računara u oblasti novih poslova “Rosatoma” u bliskoj budućnosti. To je pre svega stvaranje novih materijala za vazduhoplovnu i hemijsku industriju. “Ozbiljno radimo u tom pravcu. To je jedna od oblasti gde kvantni računar može biti primenjen sa velikim uspehom”, naglasila je Solnceva.

Druga oblast gde će kvantni računar naći primenu je zdrava hrana. Kvantni proračuni mogu i u toj oblasti doneti značajno pobiljšanje.

Treći pravac je Severni morski put. “Rosatom” istupa s infrastrukturnim operatorom u toj pomorskoj transportnoj magistrali, gde je eksploatacija nemoguća bez primene atomskih ledolomaca. Složenost optimizacije logističkih zadataka može biti efikasno rešena pomoću kvantnog računara.

Mapa kvantnih tehnologija, kako je sada nazivaju i ‘putnom kartom Rosatoma’, ustvari je putna karta Rusije.

Što je u stvari kvantni računar? Kvantni računar je novi uređaj koji koristi kvantne efekte pri rešavanju zadataka, nedostupnih za “klasična” superračunar. Primene su neograničene: modeliranje složenih molekula za proizvodnju novih lekova, složeni logistički zadaci, rad s podacima i mnogi drugi.

Projekt realizacije ruskog kvantnog računara realizuje se u okviru projekta koji je počeo potpisivanjem ugovora između vlade Ruske Federacije i korporacije “Rosatom” o razvoju visokotehnološke oblasti “Kvantnog proračuna”.

Projekt je će trajati do 2024. godine. On objedinjava napore ključnih organizacija i korporacija koje se bave kvantnim proračunom, kao i potencijalnim korisnicima, pod rukovodstvom vlade.

Izvor:  Russia beyond 
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *