Kruševljanin preveslao Atlantik

Kruševljanin preveslao Atlantik

Predrag Tripković (57), ekonomista iz Kruševca, prvi je Srbin, ali i najstarija osoba na svetu koja je preveslala 6.500 kilometara Atlantskog okeana, od Portugala do Francuske Gvajane u Južnoj Americi, i to usred globalne pandemije koronavirusa.

Ekspedicija je počela 4. marta u portugalskom gradu Portimao, na veslačkom brodu dužine osam metara „Ruža“, a nakon 53 dana završena je 26. aprila u Južnoj Americi. Tripković je bio jedan od petorice članova međunarodne ekipe koju su činili još Holanđanin Ralf, kapetan broda, Faranin Livar, kao i dvojica Iraca Dara i Šejn, koji je postao prva slepa osoba koja je preveslala Atlantik.

– Bio je ovo ogroman izazov, i logistički i fizički, ali i avantura. Kada krenete na ovakvo putovanje, nema mesta strahu, dve sata se vesla, dva sata imate za san, hranu, presvlačenje. Ukupno se vesla 12 sati dnevno i u nekom trenutku vam postane svejedno da li je oko vas nemiran okean s talasima ili sunce i vedro nebo… Sve vreme ste vezani za čamac i vrlo je važno da iz njega ne ispadnete. Naše putovanje su pratili delfini, jata tuna, orke, kitovi i sabljarke – kazao je za Kurir Tripković i dodao da, kad su se otisnuli na put, epidemija koronavirusa u svetu se još nije bila rasplamsala:

– Za ovo sam se na neki način spremao čitav život, vozio sam bicikl po indijskim Himalajima, po Kini, Tadžikistanu, maštao, organizovao ceo svoj život. Čovek ne zna šta sve može i koliko je snažan dok nema izbora. Ovo jednostavno ili nosite u sebi ili ne. Trenutno se nalazim u Parizu i čekam način da se vratim za Beograd.

Izvor: Agencije
Foto: Privatna arhiva
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *