šŸŽ„ Krijumčari na Dunavu Å”pijuniraju policiju

šŸŽ„ Krijumčari na Dunavu Å”pijuniraju policiju

Oko 255 tona krijumčarene nafte zaplenjeno je proÅ”le godine, a samo u jednom teretnom brodu, policija je pre nekoliko dana u blizini Pupinovog mosta otkrila 220 tona nafte. O tome koliko su krijumčarenja česta i kojim se trikovima krijumčari služe, za Jutarnji program RTS-a govorio je Å”ef rečne ekipe Uprave carina Veljko Kondić.

Krijumčari na Dunavu imaju brze čamce, dobro su organizovani, rade u manjim grupama, a radio i mobilnim mrežama Ŕpijuniraju policiju i carinike.

Šef rečne ekipe Uprave carina Veljko Kondić kaže da policija i carina sarađuju na visokom nivou kada je u pitanju razmena informacija, planiranje i realizacija akcija.

Ipak, krijumčari nafte su, nažalost, prisutni.

“DeÅ”ava se da u različitim periodima i na različitim podučjima, brodovi sakrivaju i isporučuju naÅ”im ljudima krijumčarenu naftu. Uglavnom se radi o stranim posadama, ali ima i domaćih. Roba svakako zavrÅ”ava na naÅ”em području”, ističe Kondić.

Å verc naftnih derivata Dunavom je najzastupljeniji, ali ne i jedini.

“Aktuelna je akcizna roba odnosno cigarete. Susretali smo se i sa Å”vercom pÅ”eničnih proizvoda”, kaže Kondić.

NajčeŔće se za krijumčarenje upotrebljavaju brodovi iz starih flota jer pružaju ogromne mogućnosti za sakrivanje, objaÅ”njava Kondić.

“Na takvim brodovima, krijumčari vrÅ”e velike prepravke koje je teÅ”ko uočiti. Izdvojio bih ukrajinske brodove. To je veoma stara flota i brodovi su ogromni. Potrebna nam je veÅ”tina i znanje da pronađemo neÅ”to na njima. NajčeŔće prevoze rude”, navodi Å”ef rečne ekipe Uprave carina.

Kada uđe u Srbiju, krijumčarski brod se na određenim pogodnim područjima susretne sa naÅ”im baržama na koje se u toku plovidbe prebacuje nafta.

“Ranije se to obavljalo na prostiji način. Kako ih mi otkrivamo, tako nastaju nove metode”, objaÅ”njava Kondić.

Kada se naftni derivati sa brodova izvuku na kopno, krijumčari koriste i drumski prevoz.

Nedavno je u Kovinu otkriven kombi koji je prevozio dve tone krijumčarene nafte. U kombiju je pronađena i prateća oprema koja je neophodna za pretakanje nafte, kao Å”to su različite pumpe i dugačka gumena creva.

Krijumčarenja su zabeležena i na Savi i na Tisi.

Pored krijumčarenja, na srpskim rekama se deŔavaju i druga krivična dela.

“U poslednje vreme izražene su pljačke u smislu penjanja na brodove i uzimanja rezervnih delova. To se radi na brodovima koji na sidriÅ”tu čekaju utovar ili istovar. Veoma je zastupljeno u lukama u Novom Sadu, Pančevu i Smederevu”, rekao je Veljko Kondić.

Izvor: RTS
  •   
  •   

Komentar

VaÅ”a email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *