“Kovid pasoš”, kontrola… – nova pravila ponašanja na plažama u Crnoj Gori

“Kovid pasoš”, kontrola… – nova pravila ponašanja na plažama u Crnoj Gori

“Ukoliko se ovakva epidemiološka situacija nastavi, jer gotovo dve nedelje nemamo novih slučajeva koronavirusa, a početkom juna očekujemo otvaranje naših granica, sasvim je izvesno da će hoteli i restorani, plažni barovi i plaže biti otvoreni 18. maja, a moguće čak i ranije – najavila je Željka Kukavičić, direktorka Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

Da li ćemo ove godine ići na more posle pandemije koronavirusa, zavisi od više faktora – dubljine džepa, straha od zaraze, “maltretiranja” na granicama u vidu čekanja, ali i kovid testa koje će za izlazak iz zemlje koštati 6.000 dinara.

U Crnoj Gori pripremaju se za sezonu koja će sigurno biti drugačija od svih do sada, a “zdravstveni pasoš” najverovatnije će i tamo biti potreban, kao što je u Grčkoj, Hrvatskoj ili Turskoj.

– Na nivou zemalja članica EU zaključeno je da mora postojati zajednički plan izlaska iz krize, a da se kroz protokol putovanja, koji uključuje sigurnosni i zdravstveni aspekt, napravi zajednički dokument “pasoš COVID-19”. Razmatraju se mogućnosti bilateralne saradnje i otvaranje tzv. turističkih koridora, pri čemu već postoji značajan broj zainteresovanih zemalja – objašnjava Željka Kukavičić, direktorka NTO Crne Gore i naglašava da ova zemlja kao buduća članica EU, razmišlja u tom pravcu.

Da bi se turisti osećali bezbedno na plažama Crne Gore, nadležne institucije rade na pripremi protokola koji će se primenjivati u sektoru turizma i ugostiteljstva. To se, pre svega, odnosi na pravila održavanja higijene, dezinfekcije, neophodnu fizičku distancu, ali i raspored stolova u restoranima, ležaljki na plažama i slično. 


Pravila ponašanja na plaži 

Ako vam se nekad desilo da ustanete sa svoje ležaljke na plaži, poput Lučice u Petrovcu, i odmah udarite u drugu jer je sledeći set udaljen svega 30 centimetara, to se ovog leta neće dogoditi – zbog strogih propisa!

– Socijalna distanca na plažama biće obezbeđena tako što će se komplet ležaljki i suncobran na javnim plažama postavljati na 11 kvadratnih metara, a na hotelskim na 13 kvadratnih metara ili 16 kvadratnih metara u zavisnosti od kategorije hotela. Na ovaj način obezbediće se minimum od dva metra između kompleta, koji će biti razdvojeni (označeni) stubićima povezanim kanapom ili trakom, ili postavljanjem staze – izjavio je za Direktno.rs Predrag Jelušić, izvršni direktor Morskog dobra Crne Gore.

Ukoliko neko ne želi da iznajmi plažni mobilijar, već da postavi svoju ležaljku ili suncobran, to će moći da uradi u označenom prostoru (trakom ili kanapom) od 11 kvadratnih metara, što je predviđeno dve osobe ili porodicu. Korisnik kupališta će pravila ponašanja i uputstva kupačima istaći na informativnoj tabli na ulazu.

– Sva plažna oprema i mobilijar (toaleti, svlačionice, ležaljke i dr.) dezinfikovaće se u skladu sa uputstvima Instituta za javno zdravlje, a posebna pažnja će se posvetiti i redovnom čišćenju plaža, bezbednom odlaganju otpada i češćem odvozu otpada od strane komunalnih preduzeća – kaže Jelušić.


Ko će kontrolisati poštovanje mera

Kako nam je objašnjeno, za ugostiteljske objekte na plažama važiće ista pravila, kao i za sve druge restorane ili kafiće, a kontrolu sprovođenja mera sprovodiće inspekcijski organi poput opštinskih komunalnih inspekcija i republičke sanitarne i turističke inspekcije.

– Sanitarni kvalitet morske vode na 110 kupališta ove godine pratićemo u petnaestodnevnim intervalima tokom juna i septembra, a tokom jula i avgusta, kada očekujemo veći broj kupača, kvaliet morske vode za kupanje pratićemo svakih 10 dana – dodao je Jelušić.

Izvor: Direktno
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *