Kontroverze u Rijeci zbog Titovog Galeba, ponude za obnovu premašile budžet

Kontroverze u Rijeci zbog Titovog Galeba, ponude za obnovu premašile budžet

Titov Galeb sve više izaziva kontroverze u riječkoj javnosti. Nakon što su stigle ponude za njegovu obnovu, opozicija tvrdi da će tvrdoglavost gradonačelnika Vojka Obersnela grad “baciti na kolena”.

Podsetimo, na tender za obnovu “Galeba” pristigle su samo dve ponude, obe znatno više od prvobitne procene. Grad bi tako, uz kredit oko kojeg se ionako lome koplja, morao pronaći dodatan novac za brod. 

Iako je Galeb sve skuplji u gradu se ne uzbuđuju zbog toga. Tvrde da prestonica kulture sasvim dobro finansijski stoji.

“Trenutno stoje stvari da sve velike projekte koje radimo, sva pojeftinjenja i poskupljenja su negde u egalu, i zato smo mišljenja da možemo finansijski ispratiti taj projekt”, uverava gradski čelnik za kulturu Ivan Šarar. 

Pa će tako lako podneti i “friške” ponude za obnovu broda. Ona jeftinija, skuplja je za 15 miliona kuna od predviđene. Gradonačelnik i na odmoru ima rešenje.

“Jedan deo sredstava će biti pokriven iz spomeničke rente s obzirom da je Galeb zaštićeno kulturno dobro, jedan deo novca smo dobili od države putem ministarstva regionalnog razvoja”, kaže gradonačelnik Vojko Obersnel.

Ostatak će preliti iz kompleksa Benčić, udarnog projekta Prestolnice kulture. Jer tamo će, kažu, jeftinije platiti radove na takozvanoj Dečjoj kući i gradskoj biblioteci.

“Nikome ko se bavi evropskim projektima nije poznato da se novac iz jednog EU projekta može prelivati u drugi. Dakle opet se radi o protivzakonitim aktivnostima velikog vođe Vojka Obersnela”, kritikuje nezavisni gradski većnik Hrvoje Burić. 

Ma kakva propast, Galeb će doneti profit, uveravaju u Gradu.

“Galeb nije nikakav skupi ekscentrični projekat, on se čini ekscentričnim samo po tome što su ekscentrične ideološke razmirice koje ga prate”, kaže Šarar.

“Ajmo budimo otvoreni i neka kolege koje se protive Galebu kažu da je isključivi razlog ideološke prirode”, dodaje gradonačelnik Obersnel.

Izvor: N1
Foto: Wikipedia / 
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *