KOKAINSKE AFERE POMORACA IZ CG: Šverc “belog” ukida vize

KOKAINSKE AFERE POMORACA IZ CG: Šverc “belog” ukida vize

Crnogorski pomorski sektor u kome je u kompanijama širom sveta uposleno oko 7.000 ljudi, mogao bi da doživi pravi slom, posle serije otkrivenih narko-tovara gde su glavni učesnici narko-biznisa upravo pomorci iz Crne Gore, često sa najvišim zvanjima u ovoj branši.

Kompanija Mediterranean Shipping Co., sa sedištem u Ženevi, koja posluje u nekoliko gradova u SAD, donela je odluku da se na brodovima koji plove do luka Južne Amerike više ne mogu zapošljavati pomorci iz Crne Gore. Takva odluka je doneta posle velike istorijske zaplene oko 18 tona kokaina, vrednog oko 1,2 milijarde dolara, koji je pronađen na brodu te kompanije “MSC Gajan”, posle uplovljavanja u luku Filadelfija! Nečuvenom otkriću prethodila je zaplena belog praha na jednom brodu iste kompanije u Čileu. U oba slučaja glavni akteri su bili pomorci iz Crne Gore Ivan Đurašević, Boško Marković, Aleksandar Kavaja i Nenad Ilić.

Osim toga vlasti SAD zvanično su obavestile MSC, koji zapošljava 70.000 ljudi, od čega čak 2.000 pomoraca iz Crne Gore, ali i druge velike kontejnerske brodare, čija plovila održavaju redovne linije sa lukama SAD, da su njihovi brodovi u čijim posadama preovlađuju pomorci iz Crne Gore, nepoželjni u Americi.

Da to nisu naklapanja, potvrđuju mejlovi, koje sa višim oficirima – zapovednicima brodova i upraviteljima stroja iz Crne Gore, razmenjuje jedan od top menadžera u tzv. Sorento floti MSC-a, kapetan Antonio Mareska. On svoje kolege obaveštava da će zbog šverca narkotika na jednom od njihovih brodova vrlo brzo čak 15 “kontejneraša” promeniti menadžment, a time i posade.

– Zahtevaćemo od nadležnih državnih institucija da ispitaju da li su ove informacije o ukidanju viza pomorcima tačne i da obaveste javnost koje su mere preduzele u njihovom sprečavanju – kaže Vladimir Jokić, doskorašnji gradonačelnik Kotora. – Ukoliko su ove informacije istinite, naši državni organi moraju da preduzmu hitne mere, da kontaktiraju sa službama SAD i da zajednički izvrše udar na krijumčare narkotika i na taj način pokažu spremnost da se ovoj pošasti stane na kraj.

Po tvrdnjama jednog visokokotiranog pomorskog oficira iz Kotora, koji plovi na “strancu”, neki pomorci su se odrekli državljanstva Crne Gore i uzeli drugo.

– Veliki je strah od ukidanja viza i gubljenja hleba – kaže ovaj sagovornik “Novosti”, koji je “posao” oko dobijanja drugog državljanstva već završio. – Više od 40 pomoraca iz Crne Gore leži zbog šverca kokaina u zatvorima širom sveta. Američke vlasti potražuju nekoliko njih koji su dan pre otkrivanja kokaina pobegli sa broda u Filadelfiji. Mnogi su “pali” u Čileu, Peruu, Brazilu… Ovo je tek početak. Za crnogorske pomorce tek dolaze crni dani.

Predsednik Pokreta za promene i poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević kaže da su “crnogorske vlasti gurnule pomorce u šverc kokaina”.

– Američke bezbednosne agencije, a posebno DEA od 2006. sa posebnom pažnjom prate delovanje narko-kartela iz Crne Gore, koji su postali veliki globalni igrači sa odličnim vezama sa južnoameričkim kartelima koji proizvode kokain – objašnjava Medojević. – Uloga crnogorskih pomoraca u transportu velikih količina kokaina preko Atlantika, na velikim trgovačkim brodovima, na rutama prema Evropi, registrovana je još 2007/2008. godine i od tada su pod posebnom pažnjom DEA.

Izvor: Večernje novosti 
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *