Ko truje naše reke, a ko žmuri na oba oka

Ko truje naše reke, a ko žmuri na oba oka

Razmišljanje da “Reka sve odnese” i “Treba počistiti svoje dvorište” gotovo svakog meseca naprave haos u srpskim vodama. Jer, pojedincima je važno da se otpada rastosiljaju, a reka je idelna za to – ona teče, odnese krv, ulje, naftu, pileće noge ili fekalije.

I oni koji to rade, a mahom je reč o fabrikama i klanicama, znaju da neće odgovarati. Dok inspektor izađe na teren, napravi zapisnik, pa sve dok dođe do sumnjivog postrojenja, voda je već otekla, a direktori i menadžeri samo govore “Neeee, neeee, kod nas je sve po standardima”.

Podignu se građani kada vide kako riba umire, a voda menja boju, presijava se, masti se, kad osete smrad raspadajućeg tkiva, digne se buka i na zagađnje se brzo zaboravi. Dok se ne ponovi. Tu, ili negde drugde.Zapisnici inspekcije ostanu negde “ad acta” ili se sve završi na usmenom upozorenju sumnjivim fabrikama.

A nisu ni domaćini mnogo obazriviji. Čast onome ko se istinski zalaže za čiste reke, ali smeće, fotelje, stari televizori i frižideri, mogu se videti u koritima naših reka, a o kanalizaciji da i ne govorimo.

Reka odnese stvari dalje od vašeg dvorišta, ali takvim ponašanjem zagađivača sečemo granu na kojoj sedimo.

U vreme kada očekujemo proleće, silazak na reke, romantična pecanja i letnja rashlađenja, treba da se zapitamo na kakve reke ćemo izvoditi svoju decu.


Februar 2020: Krvave ulice u Petlovcu (Nova Varoš), plava Moravica u Aleksincu

Jedna klanica navodno se priključila na kanalizaciju, pa kad izbacivanje otpada krene, sve se začepi i preliva. Niko nije kriv.

I za aleksinačku Moravicu ove godine sumnjalo se da je bila zagađena. Srećom, ribe nisu uginule, ali su se meštani i ribolovci organizovali, alarmirali nadležne uradili analize. Dve nedelje kasnije dobili su informaciju da je sa vodom sve bilo u redu – nije bilo zagađenja, uprkos neobičnom izgledu reke.


Januar i februar 2020: Smrad u Petom Puku

U potoku Đenovac, na obodu Valjeva, krajem januara otkriveno je pokvareno pileće meso. Stanari iz naselja Peti puk, kažu da je “zaudaralo do neba”.


Novembar 2019: Pomor ribe u Velikom Bačkom kanalu

Više od tri tone uginule ribe plutalo je od Srbobrana do Bečeja, “Vode Vojvodine” nosile su je u spalionicu, a inspekcija je zabranila šećerani u Crvenki da ispušta otpad u kanal, premda su u fabrici negirali da su uzročnik katastrofe.

Foto: Miroslav Vlaškalin / FaceBook

U međuvremenu, inspekcija je konstatovala i izlive otpadnih voda u Kanal iz Fabrike ulja u Vrbasu.


Septembar 2019: Ribokradice ubijale na Dunavu, klanice prosipale pileće nožice

Da bi imali što bolji ulov, ribokradice ponekad koriste drastične mere – lokalni ribolovci na Dunavu kod Velikog Gradišta veruju da je u zimovniku za “masakr” nad ribom korišćena struja.

Inspektorka je bila na bolovanju i ove navode nije imao ko ni da proveri.

Još gore je bilo na toku Velike Morave kod Miloševca – pun kamion pilećih nožica izbačen je u reku, a građani koji su došli na obalu zgražavali su se nad prizorom.

Foto: Vladica Ognjanović / FaceBook


Avgust 2019: Toplica “mrtva reka”, pomor na Ibru i u Južnoj Moravi, katastrofa u Moravici

Tog meseca zabeleženo je više incidenata na rekama. Ribolovci u Raškoj primetili su da u Ibru plutaju mrtve jedinke, a taj problem imali su i meštani sela Zlatokop.

U to vreme i Toplica kod Prokuplja bila je zagađena. Jedan meštanin tada je pozvao našu redakciju i podelio slike, kako kaže, “mrtve reke Toplice” gde su navodno tone ribe plivale po površini.

Međutim, najdramatičnije bilo je u Ivanjici na reci Moravici, gde se u reku izlio mazut iz kotlarnice Zavoda za rehabilitaciju. Šumadija je bila u strahu jer je zagađenje pretilo da se prelije u Zapadnu, a potom i Veliku Moravu.

Tada je stavljena i specijalna zavesica za prečišćavanje reke, ali incident se ponovio i u novembru.U istom tom zavodu ove godine je došlo do eksplozije u kojoj je poginuo radnik koji je pretakao mazut.


Jul 2019: Jablanica crna “kao katran

Meštani sela Malo Vojlovice kod Lebana takođe su bili svedoci velikog uginuća ribe u svom kraju. U pitanju je reka Jablanica.


Jun 2019: Pomor u kanalu kod Iđoša, “kao da živimo u kanalizaciji”

Stanovnici sela Iđoš kod Kikinde u kanalu koji je povezan sa kanalom Dunav-Tisa-Dunav, nagledali su se mrtve ribe. “Ljudi, ne znam šta da kažem, kao da živimo u kanalizaciji”, pričao je jedan ribolovac uz opasku da se trovanje kod njih podrazumeva.

Uzrok pomora se nije znao, ali meštani su ga povezivali sa pomorom pčela koji je prethodio.


Maj 2019: Pomor džiovskih somova

U blizini klanice kod Leskovca nalazi se kanal u koji se ispuštaju dabričke otpadne vode. Ovde iznutrice nisu problem, jer ih fabrike po pravilu ispuštaju, a ribolovci su se dosetili da u kanalu nasele somove, koji baš takvu hranu vole.

Foto: Bratislav Bata Cvetanović

Međutim, ribolovci veruju da je neka od fabrika ispustila i hemikalije, koje su ubile somove.

Izvor: Telegraf

  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *