Ko su bili ljudi-ribe s Dunava?

Ko su bili ljudi-ribe s Dunava?

Kada je pre dve godine arheolog Hristivoje Pavlovi─ç drevno nalazi┼íte kod Lepenskog Vira nazvao ÔÇ×prvi gradom u EvropiÔÇť mo┼żda je i preterao. A mo┼żda i nije. Verovatno nikada ne─çemo sa sigurno┼í─çu znati.

Re─Ź je, me─Ĺutim, o ─Źudesnom lokalitetu za koji se procenjuje da je nastao najranije 7200. godine pre nove ere, a mo┼żda ─Źak i 9500. godine pre Hrista, prenosi hrvatski ÔÇ×EkspresÔÇť.

Najnovija svetska atrakcija prona─Ĺena na tom mestu odnosi se na oko 100 skulptura koje su drevni pra-Evropljani na obali Dunava, koji na tom mestu danas proti─Źe izme─Ĺu Srbije i Rumunije, izgradili pre 8000 godina.

Zapadni mediji prenose opise arheologa koji obja┼ínjavaju da je re─Ź o likovima s karakteristikama ljudskih i ribljih fizi─Źkih osobina.

Nije potrebno puno razmišljanja kako bi se shvatilo da su drevni umetnici bili nadahnuti time što su na tom mestu i u to vreme ribari i lovci tog kraja hranu nalazili u plodnom Dunavu, koji je vrvio ribom. Zasad se procenjuje da su figure ljudi-riba nastale u vremenskom rasponu od 200 godina.

Tokom istra┼żivanja Lepenskog Vira na ovom je mestu prona─Ĺeno ─Źak sedam naselja koja su vremenski pore─Ĺana tako da ─Źine kontinuitet izme─Ĺu 6500. i 5500. godine pre nove ere. Prona─Ĺeno je ukupno 136 objekata, od stambenih do sakralnih, ┼íto Lepenski Vir ─Źini jednim od najve─çih i najzna─Źajnijih mezolitskih i neolitskih arheolo┼íkih nalazi┼íta.

Ovde je posebno zanimljivo to ┼íto se mo┼że pratiti konstantan ┼żivot tokom 2000 godina, tokom kojih se vidi da su prastanovnici Lepenskog Vira pro┼íli evolucijski put od lovaca i skuplja─Źa plodova do organizovane zajednice s odre─Ĺenim dru┼ítvenim i ekonomskim ulogama.

U Lepenskom Viru se mogu videti ─Źak i susret i me┼íanje dvaju sasvim razli─Źitih kultura, doma─çih lovaca-skuplja─Źa i poljoprivrednika s Bliskog istoka. Materijalni dokaz za taj doga─Ĺaj su posmrtni ostaci dvojice zemljoradnika za koje se DNK analizom utvrdilo da poti─Źu s Bliskog istoka.

Na to se nadovezuju i rekonstruisani na─Źini sahranjivanja, kao i to ┼íto su arheolozi utvrdili da su do┼íljaci sahranjeni po tada┼ínjim obi─Źajima domorodaca. Sada┼ínji pronalazak posebno je zna─Źajan po tome ┼íto nije re─Ź o materijalnom ostatku kulture poljoprivrednika, jer ona je ovaj kraj dosegnula znatno kasnije, nego lovaca-skuplja─Źa, na ┼íto ukazuje i izraziti motiv ljudi koji su se o─Źigledno prvenstveno hranili velikim ribama iz Dunava.

Arheolo┼íko nalazi┼íte Lepenski Vir otkriveno je 1965. na obali Dunava, na mestu tada┼ínje granice izme─Ĺu Jugoslavije i Rumunije, 15 kilometara uzvodno od Donjeg Milanovca. Stanovnici Lepenskog Vira bili su, smatra se danas, prvi urbanisti i graditelji na ovim prostorima jer su pravili ku─çe s trapezoidnom bazom, prekrivene drvenom konstrukcijom, li┼í─çem i ko┼żom divljih ┼żivotinja.

U ku─çama su se nalazili ognji┼íte, mali ┼żrtvenik i kamene skulpture koje su predstavljale njihova bo┼żanstva. Upravo su te skulpture postale prepoznatljiv znak Lepenskog Vira ┼íirom sveta, koje su mo┼żda najstariji primer umetnosti te vrste u Evropi.

Izvor: Sputnik News
Foto: Radio Voda
  •   
  •   

Komentar

Va┼ía email adresa ne─çe biti objavljivana. Neophodna polja su ozna─Źena sa *