Kinezi grade tri hidroelektrane na Drini

Kinezi grade tri hidroelektrane na Drini

Delegacija Vlade Republike Srpske, predvođena premijerom Radovanom Viškovićem, potpisuje s kineskim partnerima ugovor o izgradnji tri hidroelektrane na Drini.

Ulaganja bi trebalo da počnu sledeće godine u prvom kvartalu, a investicija sa ostalim projektima, osim energetike, iznosila bi najmanje 170 miliona konvertibilnih maraka (86,9 miliona evra).

Teme sastanaka biće i projekti mimo energetike i mogućnosti da se u Ugljeviku izgradi cementara koja bi zapošljavala 300 radnika, kao i posebna fabrika cevi u Foči sa 40 zaposlenih.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je za Radio Republike Srpske da će delegacija Srpske imati priliku da razgovara sa zvaničnicima Kine i predstavnicima kompanija koje su zainteresovane za ulaganje u Srpsku. On je naveo da su kineski partneri zainteresovani za ulaganja u oblast energetike, ali i druge oblasti industrije.

“Očekujem da kroz ovu posetu u narednih nekoliko godina ostvarimo investiciju u vrednosti od 150 do 170 miliona evra”, istakao je Đokić.

Kineska nacionalna aero-tehnološka korporacija za međunarodni inženjering zainteresovana je za gradnju tri velike hidroelektrane — Buk Bijela, Foča i Paunci u sistemu gornje Drine.

Kineski partneri su zainteresovani i za izgradnju četiri mini-hidroelektrane.

Izvor: Sputnik news

  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *