“Jim Beam” mora da plati odštetu zbog izlivanja burbona u reku i pomora ribe

“Jim Beam” mora da plati odštetu zbog izlivanja burbona u reku i pomora ribe

Kompanija Jim Beam kažnjena je sa 600.000 dolara zbog odgovornosti jer se tokom požara u njenom skladištu u Kentakiju, burbon izlio i zagadio 37 kilometara toka dve obližnje reke i pobio ribu.

Kompanija je pristala na kaznu koju joj je 6. decembra izrekla Služba za energetiku i životnu sredinu Kentakija.

Jim Beam će uz to nadoknaditi nadležnoj državnoj službi 112.000 dolara troškova koje je imala tokom sanacije posledica izlivanja pića.

Požar je izbio 3. jula jer je grom pogodila veliko skladište gde je bilo 40.000 buradi burbona, koji je sazrevao, a piće se izlilo u obližnji potok i odatle je nizvodno stiglo u dve reke. Odeljenje Kentakija za ribolov i resurse divljine je mrtvu ribu našlo sve do 100 kilometara nizvodno u reci Kentaki, a mrtvih riba je bilo i u reci Ohajo.

Firma iz Čikaga za proizvodnju alkoholnih pića Beam Santori, vlasnica Jim Beama, rekla je za lokalni list da je “u stanju da umanji posledice incidenta po okolinu i prirodu” i da je “odlučna da učini sve što može da obnovi životnu sredinu”.

“To uključuje plaćanje državi za utrošeno vreme, iskorišćene resurse i troškove za nadoknadu lokalne populacije ribe”, piše u saopštenju američko-japanske kompanije Beam Santori.  

Izvor: Beta
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *