Istraživanjem kanalizacije utvrđeno je da je u Beogradu najpopularnija droga kokain

Istraživanjem kanalizacije utvrđeno je da je u Beogradu najpopularnija droga kokain

Naučnici sa Univerziteta u španskoj Salamanki proveli su godine pretražujući kanalizaciju koju koristi oko 60 miliona ljudi u potrazi za tragovima kokaina, metamfetamina, amfetamina i MDMA kako bi napravili sveobuhvatnu mapu otpadnih voda i trendova u upotrebi narkotika.

Istraživanje je pokazalo da je u Evropi primetan rast upotrebe kokaina, metamfetamina u Americi i Australiji, dok je najveći rast korišćenja MDMA zabeležen u Holandiji.

Regionalni podaci obuhvatali su istraživanje u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini a mapa pokazuje da su u Beogradu i Zagrebu najpopularniji kokain, dok u Sarajevu dominiraju amfetamini.

Najveći rast upotrebe kokaina na području bivše Jugoslavije beleži se u glavnom gradu Hrvatske Zagrebu.

“Ovo je najveće istraživanje otpadnih voda ikada po broju zemalja (37) i gradova (120) koji su obuhvaćeni u periodu od 2011-2017. godine”, saopštila je jedna od rukovodilaca naučnog tima Iria Gonzalez-Marino, asistentkinja na katedri za hemiju Univerziteta u Salamanki, Španiji.

“Prikupljeni podaci dobijeni za kokain, amfetamin, metamfetamin i MDMA daju nam sveobuhvatnu sliku prostornih i vremenskih kretanja “, navode Gonzalez-Marino i njene kolege u studiji.

Uzimanje uzoraka iz otpadnih voda i testiranje na droge postalo je sve popularnija metoda za praćenje obrazaca na globalnom tržištu nedozvoljenih droga tokom protekle decenije. Prethodne studije su se fokusirale na upotrebu droge u odabranim gradovima ili tokom javnih događaja, kao što je totalno pomračenje sunca za 2017. godine, ali Gonzalez-Marino su sada istraživanju dodale globalni karakter, proširivši ga na čak 37 zemalja.

Ovaj tim naučnika počeo je sa istraživanjem kanalizacija 2011. godine. U želji da dobiju što realniju sliku, nisu korišćeni podaci prikupljeni u vreme praznika kada se tradicionalno u svetu koristi više narkotika.

Rezultati su pokazali da su u ukupnoj upotrebi droga najzastupljeniji gradovi poput Antverpena, Amsterdama, Ciriha, Londona i Barselone, dok su gradovi u Grčkoj, Portugalu, Finskoj, Poljskoj i Švedskoj imali najnižu stopu ostataka droge u otpadnim vodama.

Kokain je najpopularniji u sledećim gradovima: London, Amsterdam, Cirih i belgijski Antverpen. Amfetamini beleže rast u Barseloni, Ženevi, Dortmundu i Berlinu, a metamfetamini su popularniji u Americi nego u Evropi. MDMA je najpopularniji u Holandiji, kao i u gradovima – Helsinki, Oslo, Brisel, Dortmund, Zagreb, Cirih i Barselona.

“Generalno, rezultati istraživanja otpadnih voda se poklapaju sa najnovijim istraživanjima o upotrebi droge u svetu”, ističe Gonzalez-Marino i dodaje da su ovi podaci posebno zanimljivi jer se dobijaju gotovo u realnom vremenu, sa zakašnjenjem od samo nekoliko dana.

Istraživači su pokušali da dobiju i podatke o korišćenju kanabisa u svim obuhvaćenim zemljama, ali se ispostavilo da je teško identifikovati psihoaktivni sastojak THC u otpadnoj vodi, jer se lako integriše sa drugim česticama. Oni veruju da će unapređenjem protokola za analizu voda uskoro biti moguće i precizno detektovanje i THC-a u okviru istraživanja.

Podaci o otpadnim vodama su korisni za ljude čiji je cilj praćenje protoka ilegalnih droga i predviđanje medicinskih ili socijalnih problema koji su sa njima povezani. Gonzalez-Marino i njene kolege se nadaju da će proširiti svoja istraživanja i na druge zemlje i gradove i potencijalno započeti testiranje drugih supstanci koje utiču na kvalitet života ljudi.

Izvor: Vice US
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *