Ispraćen odred VS za zaštitu brodova u operaciji Atalanta

Ispraćen odred VS za zaštitu brodova u operaciji Atalanta

Sa niškog vojnog aerodroma „Narednik pilot Mihajlo Petrović“ juče su svečano ispraćeni pripadnici Tima za zaštitu brodova u multinacionalnu operaciju ATALANTA.

Svečanosti su prisustvovali komandant Specijalne brigade brigadni general Miroslav Talijan sa saradnicima, pripadnici 63. padobranskog bataljona na čelu sa potpukovnikom Bobanom Georgijevim i članovi porodica pripadnika tima.

“Naši mirovnjaci biće angažovani u misiji Evropske Unije u Adenskom zalivu, uz obale Somalije.

Vojska Srbije sedmi put šalju autonomni tim u operaciju ATALANTA, koja je započeta 2008. godine zbog povećanog broja piratskih napada i stvaranja ozbiljnih bezbednosnih pretnji na Rogu Afrike.

General Miroslav Talijan je vođi tima kapetanu Živku Bogdanoviću uručio ratnu zastavu jedinice i naglasio da se angažovanjem pripadnika Specijalne brigade u multinacionalnim operacijama pod mandatom Evropske unije u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike, Srbija integriše u ovu važnu oblast aktivnosti Evropske unije.

Pripreme tima realizovane su, po rečima potpukovnika Georgijeva, u Specijalnoj brigadi i Rečnoj flotili, a vođa tima realizovao je neposredne pripreme u Španiji.

Angažovanje naših mirovnjaka u ovoj operaciji trajaće četiri meseca.

Izvor: Večernje novosti
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *