Ispečeni prvi kolači u svemiru

Ispečeni prvi kolači u svemiru

Na svemirskoj stanici ispečeno je pet kolača, a astronauti su otkrili da pečenje u svemiru traje dosta duže nego na Zemlji.

Keksi sa čokoladom postali su prva hrana ispečena u svemiru u okviru jedinstvenog eksperimenta.

Astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) ispekli su kolačiće u posebnoj peći prošlog meseca. Tri keksa, svaki u zasebnom omotu, vratila su se na Zemlju svemirskim brodom SpaceX Dragon 7. januara.

Cilj eksperimenta je istraživanje mogućnosti pripreme hrane tokom dugotrajnih svemirskih putovanja.

Prošle sedmice otkriveni su rezultati eksperimenta koji su izveli astronauti Luca ParmitanoChristina Koch. Zasad još niko ne zna kakvog su ukusa.

Predstavnik kompanije Double Tree, koja je dostavila testo za kekse, rekao je za BBC da će kekse ubrzo “dodatno testirati kako bi se ocenili konačni rezultati ekperimenta”.

Tim testovima utvrditi će se i jesu li sigurni za konzumiranje.

Za potrebe eksperimenta ispečeno je pet keksa tokom nekoliko dana kako bi se odredila idealna temperatura pečenja, kao i potrebno vreme.

Na Zemlji je potrebno 20-ak minuta pri temperaturi približno 150 Celzijevih stepeni za pečenje tih keksa. Astronauti su otkrili da pečenje u svemiru traje mnogo duže.

Prvi keks, čije je pečenje trajalo 25 minuta, bio je sirov, a drugi, koji je u pećnici bio 75 minuta, također je imao miris sirovog testa. Astronauti su se u proceni oslanjali na izgled i miris kolačića.

Četvrti i peti, koji su se pekli 120 minuta uz hlađenje od 25 minuta, odnosno 130 minuta u pećnici uz hlađenje od 10 minuta, činili su se najuspešnijima.

Dok je trajalo pečenje, italijanski astronaut Parmitano redovno je izveštavao o napretku eksperimenta.

Ispečeni su u prototipu pećnice koju su izradili NanoRacksZero G Kitchen.

Zero G Kitchen opisao je pećnicu kao cilindričnu izolovanu posudu, koja može ispeći uzorke hrane u bestežinskom stanju. Pećnica funkcioniše na sličnom principu kao tosteri.

Izvor: Agencije
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *