Indonezija se, zbog nacionalnih interesa, surovo obračunava sa nelegalnim ribolovom

Indonezija se, zbog nacionalnih interesa, surovo obračunava sa nelegalnim ribolovom

Indonežani već godinama imaju problem s ribarima koji pristižu iz celog sveta i ilegalno ribare u teritorijalnim vodama Indonezije.

Stoga su usvojili novu, možda radikalnu, ali svakako efikasnu strategiju: da zaplene i unište sve brodove ilegalnih ribara koje zateknu u svojim vodama.

Do sad je indonezijska ministarka ribarstva Susi Puđiastuti naredila da se zapleni i uništi više od 170 plovila iz nekoliko država, koja su uhvaćena kako ilegalno ribare u vodama njene države, piše list Roaring Earth.

“Ovo nije ništa usmereno protiv bilo koje zemlje. Ovo je protiv kriminala”, poručila je Puđiastuti.

Zašto su Indonežani pribegli ovoj naizgled ekstremnoj metodi? Zato što ih ilegalni ribolov košta milijarde dolara godišnje, ali i, što je još važnije, uništava nekad netaknute morske ekosisteme i dugogodišnju ribarsku tradiciju.

Indonezija je dom 60 odsto svetske populacije korala. Ti korali grade koralne grebene koji onda služe kao mrestilišta hiljadama vrsta riba. Indonezijski koralni grebeni jedni su od biološki najbogatijih područja sveta.

Osim toga, ekonomija Indonezije zavisi od zdravlja njenih morskih i obalnih resursa.

Druge zemlje, koje su preteranim izlovom ribe uništile svoja ribolovna područja, sada ilegalno ulaze u vode drugih država kako bi uzele ono što je njima ostalo.

Izvor: Agencije
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *