Građani zabrinuti zbog požara na deponiji u Vinči, Vesić uverava – to je uobičajeno

Građani zabrinuti zbog požara na deponiji u Vinči, Vesić uverava – to je uobičajeno

Da li deponija u Vinči ponovo gori? U prethodnih nekoliko dana društvenim mrežama kruže fotografije i snimci, kako se sa najveće gradske deponije širi dim. Dok su građani zabrinuti, iz gradske vlasti poručuju da je to uobičajena pojava, kao i da je požar brzo saniram.

Stanovnici naselja u blizini deponije, već danima postavljaju slike i snimke na društvenim mrežama.

Neki su dim videli, a neki kažu da su ga samo osetili.

“Mi smo čuli tako nešto, verovatno zbog ove magle je bilo toga. Ne znam”, kaže jedan od njih.

Drugi poručuje da kada je magla jasno se osećao neki dim i neka gorčina, a ima i onih koji su požar videli samo na objavama na društvenim mrežama.

“Video sam na slikama na fejsu i ništa drugo. Ne znam koliko je to istina”, kaže jedan od građana koji živi u blizini, a ima i onih koji su požar i osetili, i imali zdravstvene tegobe.

– Samo sam čula, ali jesam blizu. Osetilo se u vazduhu, mislim da se teže diše i osetio se neprijatan miris sa tih strana, navela je jedna od stanarki ovog dela Beograda.

Vesti o dimu, međutim, nisu novost. U maju 2018. deponija je gorela skoro mesec dana. U ovoj godini građani su nekoliko puta prijavili da se sa deponiji u Vinči širi dim.

Da je dima bilo ne negira ni zamenik gradonačelnika Goran Vesić, ali, kaže, to je normalna pojava.

“To se inače često dešava na deponijama. Mi na deponiju godišnji smestimo oko 600 hiljada tona otpada. Od 84. godine se taj otpad tu sakuplja i zamislite koliko je to otpada. Dole se stvara metan gas i u dodiru sa vazduhom dođe do požara. Tako je na svakoj deponiju u svetu”, objasnio je Vesić.

Gradske vlasti zbog toga su, kaže, 2017. sklopile ugovor o izgradnji spalionice prema kojem će se narednih 30 godina francuskoj kompaniji “SUEZ” plaćati 38 miliona evra godišnje.

Na takvu odluku deo opozicije imao je zamerke, a Inicijativa “Ne davimo Beograd” podnela je i žalbu Evropskoj banci za obnovu i razvoj koja finansira izgradnju spalionice.

“Ono što je inicijativa tražila kada je u pitanju zaštita životne sredine, jeste da se odustane od štetnih projekata kao što je na primer spalionica u Vinči. Zanimljivo je da i oppozicija i vlast pedlažu da se na tom smetlištu izgradi spalionica, a problem je što mi nemamo aparate kojima bi merili zagađenje koje dolazi iz Vinče”, kaže Radomir Lazović, predstavnik Inicijative.

Iz Inicijative su krajem oktobra poručili da su dobili odgovor Evrepske investicione banke u kome se navodi da je ta banka odbila da finansira izgradnju spalionice, zbog posledica koje projekat može imati na ciljeve postavljene u Poglavlju 27.

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan tada je to demantovao.

U međuvremenu, deponija u Vinči sama se pali.

Izvor: N1
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *