Građani protiv izgradnje “Novog Sada na vodi”

Građani protiv izgradnje “Novog Sada na vodi”

Povodom investitorsko-urbanističkog projekta „Novi Sad na vodi“, pisac i istoričar umetnosti Nebojša Milenković podneo je, Savetu Mesne zajednice „Ostrvo“ u Novom Sadu, zahtev za sazivanje zbora građana.

Javnost i stanovnici novosadske četvrti Liman malo znaju o tom planu i želeli bi da bude upoznati, saopštila je danas Grupa građana.

Oni su u saopštenju naveli da su „izuzetno uznemriani“ najavama gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića u medijima da će u velikom delu priobalja Dunava, od Ribarskog ostrva do studentskiuh domova, biti izgradjen luksuzan „stambeno-poslovni kompleks“.

Aktuelni Urbanistički plan na ovom prostoru predvidja objekte javne namene: sportsko-rekreativne, kulturne i ugostiteljske, te bi izgradnjom stambeno-poslovnog kompleksa značajno bio narušen kvalitet života stanovnika tog dela grada, kao i urbanistički identitet Novog Sada u celini, navela je Grupa građana.

Od Saveta Mesne zajednice „Ostrvo“ zahtevaju da sazove zbor gradjana kojem bi prisustvovao i gradonačelnik Miloš Vučević, čime bi se poštovalo Ustavom i zakonom garantovano pravo gradjana da utiču na rešenja kojima se neposredno utiče na kvalitet života u zajednici u kojoj žive.

Podsetili su da su aktuelne još dve inicijative za sazivanje zborova gradjana u mesnim zajednicama „Petrovaradin“ i „Gavrilo Princip“, ali one nisu prihvaćene.

„Ukoliko ni ovaj zbor gradjana ne bude sazvan, biće to šesti uzastopni slučaj oglušivanja mesne i lokalne samouprave na zahteve gradjana, kako u oblasti gradske uprave tako i u domenu zakonodavne vlasti jedinice lokalne samouprave“ – Grada Novog Sada, piše u saopštenju.

Izvor: Danas / Beta
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *