Gradi se novi pristan i kruzeri više neće zaobilaziti Apatin

Gradi se novi pristan i kruzeri više neće zaobilaziti Apatin

Posle 1. avgusta trebalo bi da krene izgradnja novog pristana na Dunavu u Apatinu, pošto je stari oštetio led i nije u funkciji od januara 2017. godine, zbog čega veliki turistički brodovi nisu mogli pristajati. Investiciju zajedno finansiraju Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija s 25 miliona dinara i Opština Apatin, koja je obezbedila 17 miliona.

Izgradnju pristana Opština Apatin poverila je preduzeću iz Obrenovca „PD MIP grading”, koje bi radove trebalo da završi za 120 dana, odnosno u novembru.

 – Postupak javne nabavke za izbor izvođača radova je završen i o tome je obavešteno Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija –kaže predsednik opštine Apatin Milan Škrbić.

– Izabrali smo obrenovačko preduzeće i kada od Ministarstva dobijemo odgovor da je saglasno s izborom izvođača, potpisaćemo ugovor s preduzećem „PD MIN grading” i već od 1 . avgusta, bar tako očekujemo, počeće radovi.

Predsednik lokalne samouprave u Apatinu podseća na to da je investicija značajna za razvoj nautičkog turizma i uopšte razvoja turizma kojem je, između ostalog, Apatin okrenut zbog Dunava i blizine Specijalnog rezervata prirode „Gornje Podunavnje”.

 – Novi pristan biće izgrađen u neposrednoj blizini Javnog preduzeća za upravljanje putničkim pristaništem i marinom „Apatin”, pa će preduzeće, ali i opština, imati koristi od pristizanja velikih putničkih brodova, kruzera – kazao je Škrbić, i podvukao da je u Srbiji samo apatinska Marina zvanično registrovana međunarodna marina s tri sidra.

Po rečima predsednika opštine, očekuje se da izgradnjom pristana značajno poraste i broj turista u Apatinu. Lane je Republički zavod za statistiku zabeležio da je u Apatinu boravilo 10.300 turista i ostvareno 60.000 noćenja – kazao je Škrbić.

– Apatin je značajan ne samo zbog blizine Dunava i banje „Junaković” već i zbog bogatog nasleđa Podunavskih Nemaca, koji su česti putnici na kruzerima, a zainteresovani su da vide gde su im živeli preci. Varoš se nalazi u blizini velikih turističkih destinacija Budimpešte, Novog Sada i Beograda, pa će pristan dobro doći da se kruzeri usidre, turisti naprave predah u putovanju, i da, osim razgledanja znamenitosti Apatina, nešto i kupe, pojedu i popiju i doprinesu razvoju male privrede u mestu.

Izvor: DNEVNIK / Z. Delić
Foto: Marina Apatin
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *