Gde je novac koji smo do sada odvajali za ekologiju?

Gde je novac koji smo do sada odvajali za ekologiju?

“Pokret slobodnih građana (PSG) se oštro protivi uvođenju eko-taksi i dodatnom otimanju novca od građana, i zahteva da država objasni na šta je otišao novac koji smo do sada odvajali za ekologiju, jer građani, privrednici, mali preduzetnici, već odvajaju zeleni dinar, plaćaju ekološke takse na različitim nivoima: kroz registraciju kola, infostan, dozvole za izgradnju objekata”, izjavila članica Predsedništva Pokreta Lidija Martinović.

Povod njihovom reagovanju je odluka Vlade o uvođenju ekološke takse od 1.200 dinara godišnje.

„Kako uprkos tolikom ulaganju u životnu sredinu možemo da vidimo vazduh u Beogradu i širom Srbije? Šta se desilo sa sredstvima dobijenim iz IPA fondova, jer je očigledno da se ništa nije sprovelo od tih projekata, niti se nazire da postoji namera“, navedeno je u saopštenju PSG.

Podseća se i da je u skladu sa poglavljem 27, koje se odnosi na ekologiju i zaštitu životne sredine u pregovorima za pristupanje Evropskoj uniji, jedna od obaveza Srbije učešće države do 30 odsto u finansiranju mera za zaštitu životne sredine.

„Svima je jasno da država nije napravila nikakav pomak na ovom polju jer nam je okolina u sve lošijem stanju. U saopštenju evropske delegacije povodom izgradnje skandalozne spalionice u Beogradu, jasno je istaknuto da nećemo dobiti podršku za nešto što u potpunosti predstavlja kršenje strogih standarda EU po pitanju zaštite životne sredine i zahteva po poglavlju 27“, rekla je Martinović, saopštio je PSG.

Izvor: Danas
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *