Fotografija jezera, koja je pokvarila mobilne telefone širom sveta

Fotografija jezera, koja je pokvarila mobilne telefone širom sveta

Krajem maja korisnike Android mobilnih uređaja neprijatno je iznenadila greška zbog koje su im se kvarili digitalni ljubimci, a razlog nije mogao biti bizarniji.

Naime, ako su “skinuli” jednu specifičnu fotografiju pa je postavili kao pozadinu ekrana, uređaj bi upao u petlju iz koje nije mogao izaći, osim uz posebno navedene korake.

Isprva se mislilo da iza svega stoje jako domišljati hakeri, ali sve je zapravo obična slučajnost.

“Ne mogu verovati… postavio sam na Flickr fotografiju jezera St. Mary u Nacionalnom parku Glacier (američka država Montana) i vidim da je postala viralna, ali ne iz željenih razloga. Žao mi je, nije bilo namerno”, izjavio je za BBC autor fotografije Gaurav Agrawal, naučnik i amaterski fotograf iz San Diega.

Razlog za ovako nešto leži u činjenici da Android telefoni mogu koristiti samo sRGB kao pozadinske fotografije, ali ne i AdobeRGB ili ProPhoto RGB. Inače bi pisalo kako fotografija ne odgovara formatom uređaju i ne bi je bilo moguće postavljati kao pozadinsku jer ima više od 255 RGB vrednosti, ali Android 10 nema takvu proveru i u Googleu će morati naći rešenje kako se ovako nešto više ne bi ponavljalo.

Portal NA VODI

  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *