ZEMLJA FRANJE JOSIFA

Na ruskom arhipelagu, koji je dobio ime po austrijskom caru, nema nijednog grada ili naselja. Zemlja Franje Josifa je jedna od najsevernijih i najnepristupačnijih teritorija u Rusiji i svetu. Tu se mogu videti ledeni bregovi i kolonije ptica, a turisti takođe mogu da pošalju razglednicu, jer se tamo nalazi i najsevernija filijala „Pošta Rusije“.

Zemlja Franje Josifa je arhipelag koji se nalazi u Severnom ledenom okeanu i ulazi u sastav Arhangelske oblasti.

Ostrvo je 1972. godine slučajno otkrila grupa austrougarskih istraživača, čiji je brod „zarobio“ okeanski led. Pronalazači su nazvali arhipelag u čast austrijskog cara koji je vladao u to vreme.

Ruski istraživači su stigli na tu teritoriju 1901. godine, a 13 godina kasnije Zemlja Franje Josifa postala je ruska teritorija.

Arhipelag čine 192 ostrva, a njihovi oblici se stalno menjaju. Zahvaljujući satelitskim snimcima, u poslednjih pet godina je u području arhipelaga Zemlja Franje Josifa i Nova Zemlja pronađeno oko 40 novih ostrva, rtova i uvala.

Na Zemlji Franje Josifa ne postoji nijedan grad.

Privremeno stanovništvo su naučnici u istraživačkim stanicama, meteorolozi, graničari i garnizon vojne baze. Polarna stanica „Tihi zaliv“, koja je otvorena na ostrvu Huker 1929. godine, prvo je naselje na arhipelagu.

Danas Arktički muzejski i izložbeni centar obnavlja objekte u bazi, kako bi formirali turistički kompleks. Za vreme navigacionog perioda u stanici „Tihi zaliv“ radi filijala „Pošta Rusije“ — najsevernija poštanska filijala na svetu.

Skoro 87 odsto arhipelaga prekriveno je glečerima, a na nekim mestima debljina leda dostiže i 400 metara. Lednički jezici se spuštaju ka moru, a od njih se odvajaju ledeni bregovi.

Sredinom 20. veka na Zemlji Franje Josifa pojavili su se radiotehnički punktovi protivvazdušnih snaga SSSR-a.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza mnogi objekti, tehnika i zalihe goriva su ostavljeni tu. I danas se tamo nalazi oko 250.000 bačvi sa gorivom, kao i mnogo praznih bačvi.

Od 2012. godine realizuje se program čišćenja arhipelaga.

Na Zemlji Franje Josifa ima mnogo jezera, koja su veći deo godine pokrivena ledom. Samo neka od njih imaju naziv: Kosmičko, Ledeno, Malo, Severno, Pačije i Širšovo.

8. Bez obzira na surovu klimu (prosečna godišnja temperatura iznosi minus 12 stepeni), arhipelag, ipak, nije beživotni prostor. On je stanište za više od 10 vrsta sisara.

Domaćini na Arktiku su beli medvedi, koji na ostrvima odgajaju svoje potomstvo. U stenama arhipelaga se gnezdi više od 26 vrsta ptica, koje formiraju ogromne kolonije morskih ptica. Na Zemlji Franje Josifa živi nekoliko stotina morževa. Upoznavanje sa njima je deo turističkog programa.

Rt Fligeli na ostrvu Rudolf je najsevernija kopnena oblast u Rusiji i u celoj Evroaziji. Na tom ostrvu je sahranjen popularni istraživač Georgij Sedov, koji je umro 1914. godine tokom ekspedicije na Severni pol.

Rt Tegethof na ostrvu Hal, koje ulazi u sastav arhipelaga Zemlja Franje Josifa, nije pokriven ledom, već peščenjakom i šljunkom.

U južnom delu rta nalaze se dve stene visine 25 i 60 metara.

Do arhipelaga Zemlja Franje Josifa turisti mogu stići samo morskim putem na kruzerima, i to za vreme letnje navigacije.

Izleti traju od 10 do 13 dana, a polazne tačke su Arhangelsk i Murmansk. Putnici pređu više od hiljadu kilometara u jednom pravcu.

Izvor: Sputnik News
Foto: Pavel Lvov

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *