Krv jeste voda

Nomadski narod Badžao živi na vodi, uglavnom na svojim ručno napravljenim čamcima i nastanjen je oko ušća reka u more, na ostrvima Sumatra, Kalimantan i Celebes.

Razdeljeni su po plemenima, od kojih mnoga žive lutajući s ostrva na ostrvo, stoga Badžao važe za morske nomade. U okviru njih su srodni narodi Baruci, Lomi, Džuri, Rajati, Džohori, Mantazi, Mapori i Belomi. Kroz istoriju, pripadnici ovog naroda su bili nomadski, pomorski ljudi, koji su živeli od ribolova i trgovine. Živeli su blizu morske obale, tu su podizali kuće i gradili su plovila, ručno izrađe čamce u kojima su mnogi i živeli.

Jezik pripada zapadnoaustronezijskoj grupi austronezijske porodice jezika. Vera je islam (suniti), sa delom tradicionalnog verovanja.

Jedinstvena zajednica počela je u poslednje vreme da nestaje, zbog smanjenja trgovine i hrane, ali i zbog administrativnih zavrzlama. Badžaoa narod nemaju državljanstvo i zato nemaju prava na javne sadržaje ili škole. Zbog svega toga su prekinuli veze sa kopnom, i odlučili su se za nomadski život na otvorenom okeanu.

Umesto da uče o algebri ili nauci, njihova deca vežbaju kako da rukuju mrežama i love ribu, hobotnice i rakove.

Njihova deca provode toliko vremana na vodi da su se njihove oči prilagodile da jasnije vide pod vodom. Kada izađu na kopno doživljavaju simptome „kopnene bolesti“, poput ljudi koji pate od „morske bolesti“ kada se nađu na vodi.

Njihova veza sa morem je toliko duboka da čak i vreme mere prema kretanju plime i oseke, umesto minutima i satima.

Zbog jedinstvenog načina života članovi plemena su toliko uvežbani u izradi plovila, da čamac mogu da naprave za samo nedelju dana, bez ikakvog plana ili skice.


„Regatta Lepa“

Badžao svake godine u aprilu priređuju „Regatta Lepa“ festival čamaca, koji je posvećen njihom nasleđu i tradiciji.

„Reggata Lepa“ je vodena parada živopisno uređenih sa pevačima i plesačicama koji plešu po njima, i koji predstavljaju određenu porodicu ili selo. Još jedna karakteristika festivala je trka malih dugih brodova pod nazivom kelleh-kelleh.

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *