EPILOG: Ribar Darko se, nehotice, upleo u pomorsku igru velikih sila

EPILOG: Ribar Darko se, nehotice, upleo u pomorsku igru velikih sila

Hrvatski ribar Darko Kunac – Bigava iz Podgore (mesta u kome je bila formirana, tokom Drugog svetskog rata, Jugoslovenska ratna mornarica) nije ni slutio da će početkom januara, kad je izašao na otvoreno more, da izvuče iz morskih dubina neobičnu kutiju, o čijem pronalasku su odmah izvestili svi mediji

Ta kockasta sprava bila je teška oko 100 kilograma i kako je prvo saopšteno pripadala je agenciji NASA, da bi zatim ubrzo priča dobila neočekivani obrt.

Ispostavilo se kasnije da sprava, skrivena u dubinama Jadranskog mora nedaleko od ostrva Mljet, nema nikakve veze sa NASA.

Za to vreme američka ambasada u Zagrebu pravila se da nema pojma o čemu se radi, da bi onda rekli da je stvar poverljive prirode. Od ribara je ta čudna kocka zatražena nazad. Posle natezanja i plaćanja odštete za oštećene ribarske mreže, Kunac je vratio opremu Amerikancima.

Analizom opreme koju je otkrio ribar saznalo se da oprema ne pripada NASA, nego Naval Oceanographic Office (NAVOCEANO), mornaričkoj vojnoj agenciji.

Postavilo se opet pitanje otkud Amerikanci u Jadranu i zašto se postavlja multisenzorska hidrofonska stanica, koja je imala i akustični lokator, koja se koristi obično kao priprema za dolazak većih plovila, odnosno podmornica.

A onda je priča dobila neočkivani obrt.

Naime, tih dana je ruska podmornica Project 636 (NATO oznaka Improved Kilo), koja je naoružana krstarećim raketama 3M-14 Caliber  specijalno konstruisanim za ispaljivanje iz podmornica, viđena kako zaranja na ulazu u Jadran, blizu italijanskog grada Otranta.

U NATO pomorskom štabu u Napulju usledila je panika: šta ruska podmornica radi u Jadranu daleko od zona u kojima se obično pojavljuju plovila novoformirane ruske Mediteranske flote?

Još veći problem je bio što podmornica nosi krstareće rakete, koje mogu biti lansirane iz morskih dubina na bilo koji vojni cilj u Evropi, jer se Jadransko more duboko useca u evropsko kopno.

U najvećoj tajnosti dat je nalog da se krene u potragu za sumnjivom ruskom podmornicom i da se ona locira. Međutim, potraga nije dala željene rezultate, jer podmornica nije otkrivena. Zato su Amerikanci u Jadran poslali hidrofonsku stanicu koja je, kako se veruje, uz znanje vojnih vlasti u Zagrebu postavljena kako bi se u budućnosti sprečili slični scenariji.

Epliog potrage za usavršenom podmornicom klase Kilo iz sastava Crnomorske flote ostao je nepoznat, ali s obzirom na aktivnosti Rusa po Mediteranu ko može reći da podmornica nije ušla u Jadran sad, ali i ranije.

Lociranje podmornice u moru nije lak zadatak, pa makar se radilo i o supersili, kakva je Amerika.

Izvor: Alo
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *