EKOLOGIJA: Cinizam globalnog autoritarizma

EKOLOGIJA: Cinizam globalnog autoritarizma

Nemačka, kao jedan od lidera svetske ekonomije i pokretač mnogih promena na globalnom nivou, u čiju se dobru nameru ne sme da sumnja, veoma je glasna na temu ekologije i politike koju vodi po pitanju zaštite životne sredine. Međutim, kao i mnogo puta do sada, ispostavlja se da se od drveta ne vidi šuma.

Naime, ni Berlin, uz podršku države, nije odoleo propagiranju upotrebe električnih vozila u svim oblicima i formatima, a sve u cilju smanjenja emisije štetnih gasova i pod plaštom zaštite čovekove okoline.

Na ime svega toga, privatna i pravna lica na teritoriji grada Berlina, koja su vlasnici e-vozila, uživaju razne beneficije i subvencije od strane države.

To je dovelo i do pojave firmi za najam e-trotineta. Tačan broj tih trotineta se ne zna, jer firme ih kriju kao navodni strateški podatak, ali se operiše sa brojem od 1.600 pa čak do 7.200, što u svojim istraživanjima navodi nemački žurnalističko-istraživački centar CORRECTIV.

I sve to ne bi bilo ništa neobično – više e-trotineta, manje zagađenja – da te trotinete, tokom večeri, te iste firme ne sakupljaju i odvoze na punjenje sa kombi-vozilima koji imaju dizel agregate.

CORRECTIV je došao do podatka da svaka firma, koja rentrira e-trotinete, koristi 20 do 40 kombi-vozila za njihovo sakupljanje. A takvih firmi samo u Berlinu ima pet.

Zlobnici bi sada zaključili da i e-trotineti zagađuju čovekovu okolinu, bar posredno. I bili bi apsolutno u pravu. Međutim, ostaje pitanje koliko i do kada više verovati globalnoj doktrini o zaštiti čovekove okoline, kada se i najvećim globalnim “igračima” sve češće dešava da “proklizaju”. Kao onomad, kada je nemačka i svetska industrijska ikona Volkswagen lažirao podatke o emisiji štetnih gasova. O globalnim “igračima” sa dalekog istoka i njihovoj prljavoj industriji ne vredi ni polemisati. Uzgred, isti ti su i najveći proizvođači e-trotineta i e-skutera.

Dakle, opet je “ćar pojeo vajdu”, u korist manjine a na štetu nesagledive većine.

Portal NA VODI
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *