Danas će biti poznata sudbina Starog savskog mosta

Danas će biti poznata  sudbina Starog savskog mosta

Na današnji dan, 1934. godine, otvoren je Most kralja Aleksandra, prvi drumski most koji je povezao Beograd sa Zemunom, takođe danas će biti poznata sudbina Starog savskog mosta, koji bi trebalo da bude izmešten.

Na teritoriji Grada Beograda nalazi se deset mostova, od kojih osam premošćuje Savu, a dva mosta povezuju obale Dunava. Preko Save se prelazi Starim i Novim železničkim mostom, Brankovim, Starim savskim mostom, Gazelom, Mostom na Adi i mostom koji povezuje Obrenovac i Surčin. Iznad Dunava se nalaze Pančevački i Pupinov most. 

Stari železnički most je izgrađen 1884. godine i najstariji je most u Beogradu. Izgrađen je kako bi se Beograd povezao sa Zemunom, koji je tada bio u Austrougarskoj. Rušen je dva puta – na početku Prvog i Drugog svetskog rata, kako bi se neprijateljskim vojskama otežao pristup Beogradu. 

Prvi drumski most između Beograda i Zemuna otvoren je na današnji dan 1934. godine, a dobio je ime po kralju Aleksandru Prvom koji je ubijen u oktobru iste godine. Mnogi hroničari Beograda navode da je to bio najlepši mosti u Beogradu. Međutim, u želji da spreči napredovanje nacista, i ovaj most je srušila Vojska Kraljevine Jugoslavije tokom Aprilskog rata. Na stubovima ovog mosta, pored kojih Beograđani i dan-danas prolaze, godine 1954. sagrađen je Brankov most.  

Pupinov most povezuje Zemun i Borču od 2014. godine i to je najskorije izgrađen most u Beogradu. Ovo je prvi most sagrađen na Dunavu od 1935. godine, kada je sagrađen Pančevački most. Dug je 1.517 metara i deo je obilaznice oko Beograda. Titulu najmlađeg mosta zadržaće još nekoliko dana, pošto je za 19. decembar najavljeno otvaranje mosta u okviru auto-puta “Miloš Veliki”. 

Pančevački most je najduži beogradski most. Izgrađen je 1935. godine, a tada je nosio ime Most kralja Petra Drugog. Jugoslovenska vojska ga je srušila 11. aprila 1941. godine, kako bi sprečila nacističku vojsku da prodre u Beograd. Obnovljen je i ponovo otvoren 29. novembra 1946. godine.

Stari savski most je izgrađen tokom nemačke okupacije 1942. godine, kao Most princa Eugena, pošto je Most kralja Aleksandra koji je povezivao Beograd i Zemun bio srušen. Tokom povlačenja iz Beograda, nacisti su 20. oktobra 1944. postavili dinamit u želji da ga sruše, ali je beogradski učitelj Miladin Zarić presekao fitilj i sačuvao most. Najavljeno je premeštanje ovog mosta, o čemu će, na osnovu glasova građana, danas biti donesena odluka.

Izvor: RTS 
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *