DA LI JE REČNI EKO SISTEM U PROBLEMU?: Država daje u zakup obale 16 reka za vađenje šljunka i peska

DA LI JE REČNI EKO SISTEM U PROBLEMU?: Država daje u zakup obale 16 reka za vađenje šljunka i peska

Javno vodoprivredno preduzeće „Srbijavode” ponudile su u zakup državno vodno zemljište uz 16 reka na kome će biti dozvoljeno vađenje rečnih nanosa, objavljeno je juče.

Na Dunavu, Savi, Drini, Limu, Velikoj Moravi, Južnoj Moravi i Zapadnoj Moravi početna cena godišnje zakupnine je 16,5 dinara po kvadratnom metru državnog zemljišta u zonama gde je dozvoljeno vaditi nanose – pesak i šljunak.

U dunavskoj zoni, od ušća Nere do Golupca, nema ograničenja u količinama nanosa koji se mogu izvaditi, a dodatno je u ostalih pet zona dunavskih obala dozvoljeno vaditi godišnje ukupno 3,2 miliona kubika nanosa.

Dozvoljeni godišnji obim vađenja rečnih nanosa Save je 300.000 kubika, Drine  630.000 kubika, na Limu je to 195.000 kubika nanosa, dok je za tri Morave ukupno propisana mogućnost vađenja 1,5 miliona metara kubnih rečnih nanosa.

Ponuđen je zakup za vađenje manjih količina rečnih nanosa na pet Timoka koji postoje u Srbiji, Peku, Kolubari, Nišavi i Vlasini.

Rokovi za podnošenje pisanih ponuda su 28. i 29. novembar, ponude će tada biti otvorene, a rešenja o davanju u zakup biće doneta u dodatnom roku od 10 dana.

Kako je navedeno, ugovori o zakupu trajaće do 28. septembra 2021. godine.

Izvor: Agencije
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *