Da li je „Akademik Čerski” – ruski džoker za „Severni tok 2”?

Da li je „Akademik Čerski” – ruski džoker za „Severni tok 2”?

Putin tvrdi da Moskva poseduje brod koji može da završi posao na izgradnji gasovoda, pojedini ruski brodograditelji to osporavaju. Realizacija projekta će u svakom slučaju biti odložena najmanje nekoliko meseci.

Rusija ima specijalni brod za postavljanje podvodnih cevi na Baltiku da s njim završi preostale radove na megagasovodu „Severni tok 2” do Nemačke, izjavu ruskog predsednika preneo je juče „Komersant”, citirajući neimenovane izvore. Vladimir Putin je „brod za postavljanje cevi gasovoda” pomenuo tokom razgovora s vodećim ruskim biznismenima u sredu kasno uveče, naveo je „Komersant”. Istovremeno, predsednik Rusije nije precizirao o kojoj je specijalizovanoj barži reč, ali je istakao da će radovi na „Severnom toku 2” biti „rastegnuti” na nekoliko meseci.

U međuvremenu, posmatrači na Volstritu su još prošle sedmice ocenili da je „Akademik Čerskij” jedini brod pod ruskom zastavom koji bi – nakon američkog uvođenja sankcija graditeljima „Severnog toka 2” – mogao da završi preostali posao na Baltiku, istina daleko sporijim tempom.

Rusko uvođenje sopstvenog broda na podvodno gradilište „Severnog toka 2” u dramatičnom finišu izgradnje megaprojekta u teritorijalnim vodama Danske, iznuđeno je. Naime, mesec dana pre okončanja podvodnih radova na „Severnom toku 2” švajcarsko-holandska firma „Olsiz”, koja je dotle spuštala cevi gasovoda na dno Baltika, povukla se s tog gradilišta posle direktnih pretnji s Kapitol hila.

„Akademik Čerskij” je brod dužine 150 metara, nosivosti 19.061 tonu, izgrađen 2015. u Kini. Moskva ga je 2016. pazarila upravo za slučaj da strani partneri iz nekih razloga ne budu u stanju da završe radove na „Severnom toku 2”, navode ruski mediji. „Akademik Čerskij” je prema poslednjim raspoloživim informacijama, trenutno usidren na ruskom dalekom istoku u luci Nahotka.

Na Volstritu procenjuju da bi tom brodu sada bilo potrebno najmanje dva meseca da doplovi do Baltičkog mora. Zanimljivo je da dva broda švajcarsko –holandske firme „Olsiz” koja su prekinula radove na „Severnom toku 2” nisu isplovila sa Baltika, već su ostala u neposrednoj blizini, prenose agencije. Šta je razlog zadržavanja basnoslovno skupih barži „Olsiza” u regionu – zagonetka je jednako kao i to da li je Vladimir Putin imao na umu „Akademik Čerskij”

 kao ruskog džokera u ovom poslu teškom oko devet milijardi evra. Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, odbio je juče da rasvetli na koji brod računa Moskva sada kada je 93,5 odsto radova na „Severnom toku 2” već završeno.

„Neću otkriti detalje. Postoje kapaciteti koji nam dozvoljavaju da se nadamo da ćemo biti u stanju da završimo radove u bliskoj budućnosti”, naveo je Peskov.

Nisu svi u Rusiji ubeđeni da Moskva ima na raspolaganju pravi brod za brzi završetak „Severnog toka 2”, upozoravaju mediji iz Kijeva.

„Koliko ja znam, mi nemamo niti jedan brod spreman za taj posao”, tvrdi Aleksej Rahmanov, predsednik Ujedinjene korporacije ruskih brodograditelja, u vesti koju prenosi „Kijev post”, pozivajući se na izjavu Rahmanova ruskoj televizijskoj stanici „Rosija 24”.

„Ruski brodograditelji mogu da izgrade brod za postavljanje cevi koji bi završio radove na gasovodu, ali bi im za to bilo potrebno od četiri do šest godina: od toga godinu-dve da ga projektuju i još tri-četiri da ga izgrade”, kaže Rahmanov. „Severni tok 2” bi, prema toj proceni, mogao da proradi tek 2024. godine.

Izvor: Politika
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *