CRNA TAČKA: Kriminal na Dunavu kod Smedereva

CRNA TAČKA: Kriminal na Dunavu kod Smedereva

Tok Dunava kod Smedereva, koji se proteže od 1.125. do 1.104. kilometra, važi za crnu tačku na međunarodnom plovnom putu kada je u pitanju rečni kriminal. Dunavski pirati godinama ovuda haraju, a krade se sve što vredi za dalju trgovinu, najčešće gorivo, ugalj, čelik, veštačko đubrivo, kukuruz i žito.

Nezvanično, vrednost prokrijumčarene robe neretko bude u milionskim iznosima. Ovo i ne čudi, ako znamo da je smederevska luka jedna od najvećih utovarno-istovarnih luka na Dunavu. Prema zvaničnim podacima Policijske uprave Smederevo, ovde godišnje uplovi oko 900 stranih brodova s oko 7.000 brodara, a dodatno pristane oko 500 brodova u tranzitu.

– Najčešće se krade s usidrenih plovila, u kojima u tom trenutku nema posade i nisu obezbeđena, a najkritičnije tačke su ribarska naselja Orešac i Metalor i ušće Velike Morave u Dunav – kažu za „Politiku” u PU Smederevo.

Kada je reč o krađama s barži ova godina ostaće upamćena po piratskom „desantu” na bugarski konvoj šlepera „Petar Karaminčev” u februaru u Staroj luci, kada su za četiri noći ukrali čak 40 tona robe. Samo tokom jedne noći uspeli su da iskrcaju tridesetak tona žitarica, a u naredna tri upada još desetak hiljada kilograma. Sumnja se da je reč o dobro organizovanoj i opremljenoj rečnoj bandi koja je, kako tvrde neki iskusni brodari, najverovatnije imala i aparate za usisavanje pšenice. U julu prošle godine u akciji suzbijanja krijumčarenja na Dunavu, u priobalju Smedereva otkriveno je i oduzeto šest neregistrovanih tankera, zapremine između 10.000 i 15.000 litara, napravljenih za prevoz razne nelegalne robe.

Prema zvaničnim policijskim podacima od početka 2018. i tokom 2019. godine na toku Dunava kod Smedereva evidentirano je devet krađa i četiri teške krađe, a od početka ove godine procesuirane su četiri osobe.

Uprkos višegodišnjem kriminalu, rečna policija u Smederevu postoji tek od 2015. godine, a ove godine formirano je posebno policijsko odeljenje „Dunav” sa sedištem na turističkom pristanu. Nekoliko policajaca nadzire 21 kilometar rečnog toka 24 sata, i to s jednim čamcem. Drugi, koji je donirao još američki Ju Es stil, odavno je u kvaru. Ovi policajci poznaju svaki metar Dunava kao sopstveni džep, od ušća Velike Morave pa sve do Grocke. Znaju ćudi ove velike reke i leti i zimi, kada minus stegne.

U lov na dunavske pirate sa smederevskom rečnom policijom, krenula je i autorka ovog teksta. Kroteći talase zajedno sa članovima dežurne patrole na čelu s Kiš Ištvanom, saznajemo da njihovo redovno prisustvo na vodi koliko – toliko remeti pirate, jer statistika pokazuje da od 2015. na Dunavu kod Smedereva opada broj krađa. Krade se mahom s usidrenih barži, a ovdašnja policija nema evidentiranih slučajeva pljačke tokom plovidbe, iako su se u javnosti neretko pojavljivale priče da su na meti i brodovi u pokretu. Prema tvrdnjama Branislava Vajde, kapetana unutrašnje plovidbe, 28. aprila rečni kruzer pod njegovom komandom u akvatoriju Smedereva napali su gusari, koji, navodi on, po pravilu brzim čamcima prilaze s krme, najčešće između dva mosta, a naspram sidrišta, zbog smetnji koje se javljaju na radaru.

Olivera Milošević i rečna policija

„Na samo 60 kilometara od Beograda, u srcu Evrope u 21. veku imamo gusare na Dunavu, koji, nažalost, nisu turistička atrakcija, nego naša surova realnost”, napisao je Vajda za sajt „Udruženja profesionalnih lađara Srbije”.

Rečni policajci, iako naoružani, nisu sasvim bez straha od pljačkaša koji, veruje se, bez oružja ne kreću u krađu. Da umeju da budu i agresivni potvrđuje slučaj iz 2018, kada su zapovednika jednog stranog broda pretukli i zaključali u kabinu. Naši domaćini u poslednje dve godine nisu pirate zaticali na delu, a u tom slučaju nadležni su da ih uhapse, oduzmu robu i plovilo.

Događalo se da se tokom istrage izvršioci izjašnjavaju da su u dogovoru s posadom broda otkupili robu, za koju su se kasnije brodari izjasnili da je ukradena. Posada jednog rumunskog broda dobila je otkaz, jer su prodavali robu s broda, a kasnije prijavljivali krađu, kaže za „Politiku” Saša Nikolić, portparol PU Smederevo i dodaje da su strane posade same odgovorne za svoj tovar.

Zajedničko patroliranje rečne policije i novinara po sunčanom oktobarskom danu nije okončano hvatanjem dunavskih pirata na delu. Njihove akcije mahom se odvijaju noću, kada Dunav obavije tama, a neretko i magla. Zato dan ovim policajcima na reci često nosi nove izazove, jer u njihov posao spadaju i druge, ne baš tako prijatne stvari. Primera radi, u slučaju da ispliva beživotno telo, njihov zadatak je da ga privežu za čamac, dovezu do obale i predaju nadležnim organima. Dužni su i da sprečavaju pokušaje samoubistva, što se ovde najčešće dešava skakanjem s mosta koji spaja Smederevo i Kovin. Takođe, kontrolišu i plovidbene dozvole i staraju se o bezbednosti na plovnom putu dugom 21 kilometar.


Procedure kao na granici

Iako Smederevo ne spada u granično područje, ono je pristanište za međunarodni rečni saobraćaj, pa su procedure kao na graničnim prelazima po odluci Vlade SRJ iz 1996. godine. Primera radi, svaki član strane posade koji želi da siđe na obalu dužan je da se prethodno javi rečnoj policiji jer se kontrola kretanja i zadržavanja stranih posada i plovila obavlja po propisima identičnim kao za granice.


Ko su dunavski pirati?

Prema tvrdnjama pojedinih iskusnih brodara, reč je uglavnom o lokalnim švercerima koji su „zanat” prethodno kalili u švercu benzina. Istakanje nafte s rečnih brodova ispostavilo se kao unosan biznis jer je reč o ukradenoj robi koja se posle prodaje ispod cene na crnom tržištu. Čak i dilovi sa članovima posade ne koštaju ih mnogo. Vremenom, posao se proširio i na drugu robu koja brodovima dospeva u ovdašnju luku, a posle goriva, kažu, najisplativiji je posao sa žitaricama u sezoni. U Smederevu kruži priča da su ekipe vrlo organizovane, dok jedni kradu drugi čuvaju stražu, te neretko znaju svaki korak rečne policije.

Izvor: Politika /  Olivera Milošević  
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *