Čije je čudovište iz Loh Nesa?

Čije je čudovište iz Loh Nesa?

Čuveno čudovište iz Loh Nesa, poznatije kao Nesi, predstavljalo je svojevremeno veliki problem Velikoj Britaniji.

Zvaničnici Nacionalnog istorijskog muzeja u Londonu čak su tražili i lovce koji bi im doneli leš čuvene Nesi. U pismu napisanom u martu 1934. neimenovani zvaničnik odgovarao je na pitanja o tome šta bi trebalo činiti u slučaju da se neko iz Škotske nađe “oči u oči” sa mitskim čudovištem.

“Ako ikad dođete blizu čudovišta, nadam se da nećete oklevati da ga ubijete na mestu i pošaljete nam leš u hladnjači”, stoji u pismu. “Ako nemate uslove, peraje, vilica ili zub su takođe dobrodošli”.

Ovaj neobični savet sada je i deo knjige “Britain’s X-traordinary Files”, knjige koja preispituje razne mitove i priče iz narodnog folklora.

Autor Dejvid Klark kaže: “Mnogi uticajni ljudi, uključujući i premijera, kao i čuvene prirodnjake poput ser Pitera Skota, verovali su da Nesi postoji i vršen je pritisak na Škotsku. Postojala je istinska briga da bi leš čudovišta mogao da završi u Londonu. Deluje da je osoblje Kraljevskog škotskog muzeja bilo svesno te pretnje i upozoravali su ljude na mogućnost da Nesi bude izložena južno od granice.

U pismu iz 1934. državni sekretar Škotske, ser Godfri Kolins je rekao: ‘Mislim da čudovištu ne treba dozvoliti da poslednje utočište nađe u Engleskoj. Takva sudbina bi sigurno škodila škotskom nacionalizmu, koji trenutno cveta zbog korisnog uticaja čudovišta’”.

Naravno, čudovište nikad nije pronađeno, a kada bi se to nekim čudom desilo i dalje se ne zna u čijoj nadležnosti bi bilo.

Portal NA VODI

  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *