Brodovi u Srbiji nemaju gde da odlože smeće

Brodovi u Srbiji nemaju gde da odlože smeće

Teretni brodovi imaju ogroman problem sa regularnim odlaganjem otpada, jer na graničnim prelazima i u lukama na graničnim prelazima u Srbiji ne postoje kontejner, navodi se na sajtu Udruženja profesionalnih lađara Srbije.

Udruženje lađara dodaje da se često događa i da “preterano revnosni” službenici ne dopuštaju bacanje otpada pozivajući se na opasnost od svinjske kuge i preporuke ministarstva o ograničavanju bacanja organskog otpada.

– Pre nekoliko dana smo od kolega u Prahovu dobili informaciju da nemaju mogućnost izbacivanja otpada. Obavestili smo predstavnicu Dunavske komisije u Srbiji koja je momentalno poslala zahtev Luci Prahovo za postavljanje adekvatnih kontejnera, te sad ostaje da vidimo koliko će vremena nadležnim organima biti potrebno da postupe po zahtevu – navodi se na sajtu

Lađari ističu da su proteklih godina ukazivali na problem odlaganja smeća sa brodova u Srbiji i zaključuju da su neke promene na bolje su vidljive, ali, kako kažu, na žalost samo u Novom Sadu i Beogradu i uglavnom samo za putničke brodove.

Udruženje je pozvalo nadležna ministarstva da se ozbiljnije pozabave problematikom odlaganja otpada, jer smeće koje se ne odloži po propisu potencijalno završi u našim rekama .

Izvor: Udruženje profesionalnih lađara Srbije
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *