Brod u boci

Brod u boci

Majstorske ruke odavno su usavršile veštinu pravljenja minijaturnih brodova smeštenih u boci. Danas ih ima najrazličitijih, od malih do velikih u bocama, različitih veličina i oblika. I u moderno doba ovi neobični ukrasi privlače pažnju i izazivaju divljenje ljudi, baš kao i oni koje su stvarali mornari na dugotrajnim plovidbama da bi prekratili slobodno vreme.

Pretpostavlja se da je umetnost pravljenja brodova u bocama počela otkrivanjem prozirnih staklenih boca. Naime, iako su boce korišćene više hiljada godina unazad, prozirne flaše su znatno mlađi pronalazak – nastale su, kako se pretpostavlja, pre oko 250 do 300 godina.

Prema nekim istorijskim podacima, prvi minijaturni brodovi u bocama napravljeni su još krajem 16. i početkom 17. veka, dok je u britanskom muzeju sačuvan model broda u staklenoj flaši koji je napravio Matijas Bukinger 1719. godine.

U decenijama koje su usledile, mornari, ali i drugi zaljubljenici u minijaturne brodove, pravili su sve raznovrsnije modele. Tako su, osim običnih staklenih boca, počeli da se koriste i stakleni galoni, kao i velike flaše različitog oblika – od zvona do oblih staklenih činija.

Sama tehnika pravljenja brodova u bocama zahtevala je pravu umetničku veštinu. Neki majstori stvarali su minijaturne brodove, a zatim su ih ubacivali u boce otklanjajući stakleno dno, koje su kasnije, kada bi fiksirali brod u boci, vraćali na mesto. Drugi su se odlučivali na daleko komplikovaniju varijantu unošenja minijaturnog modela broda u bocu kroz njen grlić. Za ovaj posao bilo je, osim veštine, neophodno i veliko strpljenje umetnika.

U pravljenju ovih umetničkih minijatura prednjačili su stanovnici mediteranskih zemalja kao i onih u drugim krajevima sveta koje izlaze na mora i okeane. U današnje vreme u mnogobrojnim muzejima širom Evrope, Amerike, ali i drugih kontinenata čuvaju se modeli brodova u boci napravljeni pre više stotina godina.

Uporedo s razvojem tehnologije, stvaranjem stakla i usavršavanjem staklenih boca koje su počele da se prave u najrazličitijim oblicima, došlo se na ideju da se u boce stavljaju i drugi predmeti, a ne samo brodovi. Tako su se u staklenim flašama našli i autobusi, vozovi, parne mašine, avioni, kuće, kao i ratni motivi i istorijske bitke.

Izvor: Politika
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *