Boriša veslao Dunavom 75 dana do Crnog mora

Boriša veslao Dunavom 75 dana do Crnog mora

Za šezdeset četiri godine, koliko traje najstarija regata na svetu, samo šestorica kajakaša iz Srbije uspela su da Dunavom, veslajući više od 2.500 kilometara, stignu do Crnog mora. Ove godine stigli su kajakaši iz Beograda i, prvi put, iz Požege.

Bez obzira na godišnje doba Boriša Gajić slobodne trenutke koristi da uživa u kajaku. Ovim sportom počeo je da se bavi pre decenije. Od tada je sanjao da vesla Dunavom do Crnog mora, što je ove godine i uspeo.

“Put traje 75 dana, spava se u šatorima, organizovani kampovi, a ja sam se pripremao otprilike dva i po meseca. Ima stvari da se vidi, prirodnih lepota, a sve ukupno je strašan i opasan”, kaže Boriša Gajić iz Požege.

Ćudljivost reke i prirode, rečni saobraćaj i brojna iskušenja tokom te avanture, brinule su one koji su mu bili najveća podrška.

“Znali smo da mu je bitna podrška porodice pošto je to veliki poduhvat. Što se tiče strepnje, bilo je malo problema u komunikaciji. Dešavalo se da se prekinu veze, da se ne čujemo po nekoliko dana, tu je bilo malo straha”, kaže Petar Gajić.

Sa starta TID regate ove godine krenulo je nekoliko stotina kajakaša iz čitavog sveta. Među dvadeset četvoro koji su prevalili 2.500 kilometara, takav poduhvat ostvario je srpski kajakaš koji nije odrastao kraj Dunava.

“Moj predsednik Dejan Jovanović iz Beograda mi je rekao da bih, ukoliko uspem, bio prvi iz unutrašnjosti Srbije koji je to učinio”, kaže Boriša, dodajući da ga je to najviše motivisalo.

Izvor: RTS
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *