BORBA ZA REKU JOŠ TRAJE: Meštani Toplog Dola traže da se preispita ugovor sa graditeljem mini hidroelektrane

BORBA ZA REKU JOŠ TRAJE: Meštani Toplog Dola traže da se preispita ugovor sa graditeljem mini hidroelektrane

Meštani Toplog Dola na Staroj planini zahtevaju da se preispita izdavanje državne zemlje u zakup Draganu Josiću, koji na njoj gradi mini hidroelektranu. Kako tvrde, vlast Pirota je bez odluke Skupštine investitoru dala u zakup 98.440 kvadrata, uključujući i put i reku.

Reč je o četiri parcele, a peta, površine 1.108 kvadrata, u vlasništvu je Josićeve firme “Gornjak”. To praktično znači da će se privatni objekat graditi na 90 odsto državne i 10 odsto svojine investitora, što je za meštane Toplog Dola signal da traže preispitivanje ovakve odluke. Ovo tim pre jer firma koja je dobila u zakup veliku površinu javne svojine nije solventna, jer po podacima Agencija za privredne registre ima kapital od samo 10.000 dinara, nema zaposlenih, obrtna imovina joj je 218.000, a u 2018. imala je neto dobitak od 2.000 dinara. Kompaniji sa takvim referencama gradska uprava Pirota dala je blizu 100.000 kvadrata državnog zemljišta, odnosno 10 hektara u zakup da na njemu izgradi mini hidrocentralu. Koji su interesi bili da pirotska vlast, na čelu sa gradonačelnikom Vladanom Vasićem tako postupi, ne zna se, ali se zna to da meštani traže da Skupština grada opozove odluku o zakupu jer je “štetan za javne interese”. To automatski znači da bi bila onemogućena gradnja mini hidrocentrale, jer bi Josiću ostalo samo 1.108 kvadrata sopstvene zemlje na kojoj ne bi mogao da izgradi centralu kapaciteta 430 kW a ostao bi i bez Toplodolske reke, koja mu je u površini od 63.861 kvadrata data u zakup.

Dok se to ne desi, meštani tvrde da će trajati rat za Staru planinu, a kao glavnog krivca, pored Josića, navode i gradonačelnika Pirota Vladana Vasića.

– On je bez odluke Skupštine dao investitoru javnu svojinu, uključujući i reku i jedini put koji od sela vodi ka Babinom zubu. Na tom zemljištu ima i objekta koji su vlasništvo grada, pa nas zanima da li će ih Josić platiti ako ih sruši zbog MHE. Tražimo da se raskine ugovor između grada Pirota i investitora za MHE na Staroj planini, da se omogući uvid javnosti u sve predmete oko MHE i njihovo brisanje iz prostornog plana. Treba da se preispita i ko je omogućio da se javna svojina koristi za privatno bogaćenje i da li je bilo elemenata korupcije kod davanja zemljišta u zakup – navode meštani. Oni navode da je “jasno da Josić iza sebe ima nekog moćnika iz vlasti koji mu je i omogućio beneficije”.

– Njegovim mentorima poručujemo da se ne plašimo i da ćemo na skupu u Beogradu 21. septembra tražiti od predsednika Vučića da preispita koji ministar štiti leđa Josiću – kažu meštani.

Iz Ministarstva građevinarstva kažu da je “Gornjak” ispunio sve uslove i dobio građevinsku dozvolu za MHE.

– Saglasnost su dali Zavod za zaštitu prirode, “Srbija vode”, Ministarstvo zdravlja, lokalni “Vodovod i kanalizacija”, “Telekom”, EPS i MUP – Sektor za vanredne situacije – kažu u Ministarstvu.

“Blic” je pokušao da čuje i mišljenje gradonačelnika Pirota, međutim, i pored obećanja, on nije odgovorio.

Investitor Dragan Josić kaže da nije upoznat da meštani Toplog Dola traže da se opozove odluka o zakupu javne svojine za njegovu MHE. “Ugovorom nije predviđen jednostrani raskid ugovora, a zakup je potpisan na pet godina i automatski se produžava do konačne amortizacije cevovoda. Cevovod je projektovan u zemljanom putu ka Babinom zubu, ali je dovoljne širine da se obezbedi rad i saobraćaj na njemu. Gde je to nemoguće, saobraćaj će biti zatvaran, nekoliko sati”, kaže Josić. Dodaje da je ispoštovao proceduru da meštane obavesti o izgradnji.


Ostajemo na barikadama dok se ne zabrani gradnja

Meštani Toplog Dola, koji uz podršku Saveza mesnih zajednica Stare planine i pokreta “Odbranimo reke Stare planine” na seoskom mostu već danima protestuju zbog najave izgradnje MHE, uputili su predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću otvoreno pismo u kojem poručuju da ostaju na barikadama u Toplom Dolu i da su odlučni da bez obzira na različita politička opredeljenja meštana ne dozvole gradnju derivacionih mini hidrocentrala u parku prirode Stara planina.

– Ovakvi projekti ostavljaju pogubne posledice po biljne i životinjske vrste, uskraćuju ili drastično smanjuju turističke, stočarske i druge potencijale Stare planine. Nama su potrebni putevi jer smo odsečeni od sveta i ulaganja turizam i stočarstvo. To su razvojne šanse ove planine. Nisu nam potrebne naše reke sahranjene u cevima zarad zanemarljive količine kilovata električne energije. Mi smo već na biološkom minimumu i ne želimo da nam i reka presuši – napisali su, između ostalog, u pismu.

Izvor: Blic
Foto: Privatna arhiva
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *