BLOKADA OD 9,6 MILIJARDI DOLARA DNEVNO: Teretni brod i dalje blokira Suecki kanal

BLOKADA OD 9,6 MILIJARDI DOLARA DNEVNO: Teretni brod i dalje blokira Suecki kanal

Spasilački timovi iz više zemalja nastavljaju akciju deblokade Sueckog kanala, gde nasukani teretni brod od srede blokira jedan od najprometnijih trgovinskih puteva na svetu.

Brod ” Ever Given” (comp. EverGreen) je jutros i dalje u istoj poziciji. Više tegljača i drugih brodova uključeno je u akciju deblokade, saopštila je služba nadležna za saobraćaj u kanalu.

Foto: REUTERS

„ Ever Given “ od 400 metara i težak više od 219.000 tona, plovio je pod panamskom zastavom ka Roterdamu. Nasukao se pod naletom vetra kada je prošao južni ulaz u Suecki kanal.

Više od 150 brodova ne može da nastavi plovidbu kroz kanal, što stvara ogromne gubitke i za sada nije poznato kada će ruta ponovo biti otvorena.

Zaglavljeni kontejnerski brod “Ever Given” izazvao je zastoj 9,6 milijardi dolara vredne robe, blokirajući promet u oba smera na najkraćem plovnom putu od Evrope do Azije.

Foto: GETTY IMAGES

Podatak o 9,6 milijardi dolara iznosi Al Džazira, pozivajući se na podatke brodarskog osiguravača Lojda, prema kojem promet prema zapadu vredi oko 5,1 milijardu dolara dnevno, a promet prema istoku približno 4,5 milijardi dolara.

Japanska kompanija koja je vlasnik teretnjaka izvinila se zbog „ogromne zabrinutosti“ koju je incident izazvao.

Suecki kanal ima oko 193 kilometara i povezuje Sredozemno more i Crveno more. Najkraća je veza izmedju Azije i Evrope.

Izvor: AGENCIJE
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *