BEOGRADSKE PRIČE: Prvi koraci srpskog turizma

BEOGRADSKE PRIČE: Prvi koraci srpskog turizma

Legendarni Momo Kapor umeo je da kaže kako “su turizam izmislili Englezi, kako bi pobegli od svoje katastrofalne klime”. Ova rečenica nastala je posle jednog Kaporovog boravka u Londonu, kada je, očigledno, dugo bio na udaru atlantske vlage koja ume da bude nemilosrdna na britanskom ostrvu.

Turizam je i na našem podneblju ozbiljno uzeo maha kao pojava tridesetih godina prošlog veka. U tom, međuratnom Beogradu kasne tridesete bile su tumačene kao “godine procvata”, pogotovo za dobrostojeći sloj stanovništva.

U to vreme je železnica vidno uznapredovala, a avio saobraćaj je počeo da se bori za svoje, posle će se ispostaviti, prestižno mesto u svetu onih koji žele da putuju. Tih, tridesetih godina i civilni avio-saobraćaj uzima svoje mesto, a oni odvažni putnici shvataju da brzo i lako mogu da stignu do dalekih destinacija.

Tada su osnovane i prve turističke agencije, koje su posredovale budućim turistima prilikom donošenja odluka o putovanju.

Potom je usledio Drugi svetski rat i tek krajem pedesetih i početkom šezdesetih stižu stabilne godine u kojima i širi slojevi smeju da se odvaže na putovanja. Autobuski i železnički saobraćaj bili su najpopularniji.

Spretno su ih dočekali i gradski fotografi, snimajući lepe kadrove u centralnim delovima grada. Tako je Trg Republike, koji je pre rata nosio ime Pozorišni trg – bio stecište mnogih koji će se uputiti na putovanje.

U to vreme oko spomenika knezu Mihailu bio je parking, a broj automobila u Beogradu bio je dovoljno skroman da niko nije morao da brine oko toga gde će ostaviti automobil.

Tako je fotograf umešno u isti kadar smestio i autobus agencije “Putnik” koja je bila turistički lider na ovom podneblju, kao i autobus koji je u ono vreme predstavljao vrhunac komfora i udobrnog putovanja.


Prvi među turistima

Prva turistička agencija u Srbiji bila je “Putnik” koja je osnovana još 1923. godine. Njen renome je postepeno rastao iz godine u godinu da bi joj kontinuitet prekinuo Drugi svetski rat. Ipak, u posleratnom periodu to je dominantna agencija na ovom podneblju.

Izvor: Večernje novosti
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *