Autobus plovi lepim plavim Dunavom

Autobus plovi lepim plavim Dunavom

Plutajući autobus jedna je od najvećih atrakcija u Budimpešti. Pre nego što uplovi u reku, autobus krstari kopnom. Vožnja po zemlji traje oko 45 minuta, a obilaze se najveće turističke atrakcije Budimpešte.

Kada se autobus zaustavi, vodič saopštava turistima da će autobus uploviti u reku, i da važe pravila kao na brodu.

„Ovo je zaista fenomenalno, puno putujem, ali nigde nisam videla ovakvu atrakciju, da se autobusom vozim po reci“, rekla je jedna od putnica.

Plutajući autobus je u stvari amfibija, ima dva motora, jedan za vodu, jedan za kopno. Vozač je jedan sa dve dozvole, i za autobus i za brod.

Mesta su ovde uglavnom popunjena, godišnje se ovim autobusom preveze oko 30.000 putnika.

„Glavno pitanje je brod ili autobus, jer putnicima nije jasno kako je moguće da autobus uđe u reku. Neki od putnika se i uplaše, ali uglavnom svi uživaju, problema do sada nije bilo.
Preduzete su sve mere predostrožnosti, imamo pojaseve za spasavanje i kontakt sa lučkom kapetanijom“, rekla je Aniko Senga, vodič u plutajućem autobusu.

Budimpešta je jedini grad u kontinentalnoj Evropi gde autobusom možete krstariti rekom. Kažu nam da nisu retke situacije da turisti sa kopna zovu hitne službe u pomoć kada vide autobus u Dunavu.

Izvor: RTS / Sunčica Maksimović
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *