APATIN: Ribokradica bežao čamcem, lakše povređen ribočuvar

APATIN: Ribokradica bežao čamcem, lakše povređen ribočuvar

Pripadnici ribočuvarske službe JP “Vojvodinašume” i granične policije u akciji sprečavanjabespravnog ribolova priveli su 23-godišnjeg P. R. iz Apatina i oduzeli mu čamac i druga sredstva koje je koristio u ilegalnom ribolovu.

Osumnjičeni je u petak u jutarnjim časovima uhvaćen na Velikom Limanu, ribolovnom terenu drugog stepena zaštite prirode, kako tehnikom “grabuljanja” ilegalno izlovljava ribu iz Dunava.

Prema rečima očevidaca, osumnjičeni se nakon opiranja ribočuvaru, dao u beg čamcem, da bi potom ulov i štap za pecanje bacio u vodu.

– Nije hteo da razgovara sa ribočuvarem, nego je upalio motor i dodao gas – svedoče očevici.

Ribočuvar je pozvao graničnu policiju nakon čega su se zajedno udružili u poteri i privođenju, kaže izvor i dodaje da krivolovac u tome nije imao sreće, jer ove službe poslednjih godina raspolažu brzim plovilima. Potera je trajala 15 minuta, a u pokušaju da legitimiše i zaustavi krivolovca jedan službenik ribočuvarske službe je lakše povređen.

Privremena zabrana ribolova na ovim terenima traje do 1. marta, a za svako kršenje ove odredbe zaprećena je novčana kazna od 15.000 do 50.000 dinara za fizička lica, za privredne ribolovce od 250.000 do 500.000 dinara. Pored novčane kazne, kršocima ove zabrane preti i mera oduzimanja predmeta koji su upotrebljeni ili bili namenjeni izvršenju prekršaja ili su nastali njegovim izvršenjem, a može se izreći i zaštitna mera zabrane ribolova.

Prema nezvaničnim informacijama, P. R. se pored izlovljavanja ribe na zabranjenom mestu, tereti za opiranje i odbijanje saradnje sa službenim licima, upravljavljanje čamcem bez dozvole, kao i ribolovom bez dozvole. On je od ranije poznat ribočuvarskoj službi, a kako “Dunav” saznaje, ovo mu je šesta prijava za bespravni ribolov u poslednjih godinu dana.

Iz JP “Vojvodinašume” poručuju da će njihova ribočuvarska služba nastaviti sa strogom kontrolom ribolovnih terena na kojima je privremeno i trajno zabranjen ribolov. Ove akcije će biti svakodnevne posebno na mestima gde riba zimuje, Mali Liman, Veliki Liman, Varoš Vis, Purina jama i Kulski Dunavac.

Izvor: Radio Dunav
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *