Amerika u strahu od zmijolike ribe

Amerika u strahu od zmijolike ribe

Po─Źetkom oktobra, prema saop┼ítenju Odeljenja za prirodne resurse iz D┼żord┼żije (Georgia Department of Natural Resources) jedan ribolovac je izvestio o ulovu severne zmijolike ribe, invazivne vrste, u jezeru koje se nalazi na privatnom vlasni┼ítvu u okrugu Gvinnet.

Ovo je prvi put da je ova vrsta ribe vi─Ĺena u vodama D┼żord┼żije.

“Na┼ía prva linija odbrane u borbi protiv vodenih invazivnih vrsta, poput severne zmijolike ribe, su na┼íi ribolovci”, rekao je Mat Tomas, ┼íef odeljenja za ribarstvo.

ÔÇ×Zahvaljuju─çi izve┼ítaju jednog ribolovca, na┼íe osoblje je uspelo da istra┼żi i potvrdi prisustvo ove vrste u ovim vodama. Sada preduzimamo korake da utvrdimo da li su se pro┼íirile i na druge vodene povr┼íine, i nadamo se, da do toga nije do┼ílo.ÔÇť

Do sada je potvr─Ĺeno da je u 14 dr┼żava SAD vi─Ĺena zmijoglava riba, me─Ĺutim, ovo je prvi potvr─Ĺeni izve┼ítaj iz D┼żor┼żije.

Zmijoglava riba je duga─Źka i tanka, sli─Źna je po izgledu goloj muljarici. One mogu biti duga─Źke i do tri metra. Imaju dugu le─Ĺnu peraju koja se prote┼że du┼ż celih le─Ĺa i imaju tamno sme─Ĺe mrlje po telu. Mogu da di┼íu vazduh i pre┼żivljavaju u sistemima sa malo kiseonika. Ova invazivna vrsta se ─Źesto pojavljuje neovla┼ítenim pu┼ítanjem u vodene eko sisteme.

Netipi─Źne invazivne vrste, poput severne zmijolike ribe, imaju potencijal da uti─Źu na doma─çe vrste u vodenim podru─Źjima, preotimaju─çi hranu i stani┼íte.

U D┼żord┼żiji je strogo zabranjeno uvoziti, transportovati, prodavati, preme┼ítati ili posedovati bilo koju vrstu zmijoglavih riba bez va┼że─çe dozvole. ┬á

Portal NA VODI
  •   
  •   

Komentar

Va┼ía email adresa ne─çe biti objavljivana. Neophodna polja su ozna─Źena sa *