Amerika u strahu od zmijolike ribe

Amerika u strahu od zmijolike ribe

Početkom oktobra, prema saopštenju Odeljenja za prirodne resurse iz Džordžije (Georgia Department of Natural Resources) jedan ribolovac je izvestio o ulovu severne zmijolike ribe, invazivne vrste, u jezeru koje se nalazi na privatnom vlasništvu u okrugu Gvinnet.

Ovo je prvi put da je ova vrsta ribe viđena u vodama Džordžije.

“Naša prva linija odbrane u borbi protiv vodenih invazivnih vrsta, poput severne zmijolike ribe, su naši ribolovci”, rekao je Mat Tomas, šef odeljenja za ribarstvo.

„Zahvaljujući izveštaju jednog ribolovca, naše osoblje je uspelo da istraži i potvrdi prisustvo ove vrste u ovim vodama. Sada preduzimamo korake da utvrdimo da li su se proširile i na druge vodene površine, i nadamo se, da do toga nije došlo.“

Do sada je potvrđeno da je u 14 država SAD viđena zmijoglava riba, međutim, ovo je prvi potvrđeni izveštaj iz Džoržije.

Zmijoglava riba je dugačka i tanka, slična je po izgledu goloj muljarici. One mogu biti dugačke i do tri metra. Imaju dugu leđnu peraju koja se proteže duž celih leđa i imaju tamno smeđe mrlje po telu. Mogu da dišu vazduh i preživljavaju u sistemima sa malo kiseonika. Ova invazivna vrsta se često pojavljuje neovlaštenim puštanjem u vodene eko sisteme.

Netipične invazivne vrste, poput severne zmijolike ribe, imaju potencijal da utiču na domaće vrste u vodenim područjima, preotimajući hranu i stanište.

U Džordžiji je strogo zabranjeno uvoziti, transportovati, prodavati, premeštati ili posedovati bilo koju vrstu zmijoglavih riba bez važeće dozvole.  

Portal NA VODI
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *