Američke “stelt” podmornice se “linjaju” i tako postaju lak plen za neprijatelja

Američke “stelt” podmornice se “linjaju” i tako postaju lak plen za neprijatelja

Najveći proizvođač američkih vojnih brodova “Hantington Ingals” optužen je od strane bivšeg zaposlenog da je “doveo u opasnost živote Amerikanaca”, jer je se u dokumentu iznetim pred federalni sud krajem septembra navodi da su “namerno i bezobzirno” lažirali izveštaj podnet Mornarici o nanošenju “stelt” sloja nalik gumi oko trupa, koji apsorbuje sonar i tako otežava detekciju.

Kao glavni problem inženjer Ari Lorens navodi nesposobnost osoblja firme da pravilno koristi specijalni lepak (TPAC) zbog čega su komadi materijala, ponekad od po stotinak metara kvadratnih, otpadali sa podmornica klase “Virdžinija”, što je dokumentovano fotografijama. A radnici navodno nisu bili ni sertifikovani ni obučeni za ovaj posao.

Podmorničar u penziji Brajan Klark koji je imao iskustva sa ovim problemom kaže da su ovako podmornice u velikoj opasnosti.

— Ako plovite okolo i ogroman komad se otkine i počne da landara, to pravi veliku buku, što nikako ne valja jer je najveća prednost podmornice to što je tiha – navodi bivši mornar.

On dodaje da je veoma različito kada radar primeti avion jer on ipak može da pobegne, dok podmornica nije ni brza niti ima odbrambene sisteme poput vojnih brodova.

Iz “Hantington Ingalsa” su odbili da iznose detalje o slučaju, već su u saopštenju za portal “Task and purpose”, koji se bavi vojnim temama, naveli da nameravaju žestoku odbranu od tužbe, da potpuno sarađuju sa Ministarstvom pravde, kao i da će nastaviti da prave najkvalitetnije ratne brodove za Mornaricu.

Izvor: Večernje novosti
Foto: AP
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *