Amazonija u srcu Banata

Amazonija u srcu Banata

Specijalni rezervat prirode Carska bara po─Źeo je da prima posetioce, koje ovde o─Źekuje pravo bogatstvo biljnog i ┼żivotinjskog sveta. Broj posetilaca tokom godine je ograni─Źen na 20 hiljada, jer je ovde primarna za┼ítita prirode. Gosti Zrenjanina, pored toga, rado obilaze i staro gradsko jezgro.

Turisti─Źka sezona na Carskoj bari po─Źela je pro┼ílog vikenda, a za sada posetioci ovaj specijalni rezervat prirode mogu obi─çi malim brodom koji prima do 12 putnika.

“Mi smo ovde tipi─Źni predstavnici odr┼żivog razvoja turizma. Ovde nama nije cilj da do─Ĺe 100.000 ljudi, nego je broj posetilaca ograni─Źen do 20 hiljada na godi┼ínjem nivou. Kad se taj broj popuni mi zatvaramo rezervat za posetu. Ovde u rezervatu glavno obele┼żje su ptice jedna osetljiva kategorija, ovde je primarna za┼ítita prirode”, ka┼że Milivoj Puti─ç,menad┼żer turizma.

Stari brod koji je prevozio turiste po Carskoj bari vi┼íe nije u funkciji, a u toku je izrada novog broda, kao i vidikovca koji je pre godinu i po dana izgoreo u po┼żaru.

Carska bara je stani┼íte za preko 250 vrsta ptica. Izme─Ĺu ostalog, mo┼że se videti svih deset vrsta ─Źaplji, a ovaj biser prirode bogat je i biljnim svetom. Tu je i staza zdravlja duga ─Źetiri kilometra. Na obodu rezervata je po povr┼íini, najve─çi ribnjak u Evropi, koji predstavlja veliki resurs hrane za ┼żivotinje.

“Sada je najlep┼íe doba godine ba┼í za obilazak rezervata po┼íto su se ptice sada izgnezdile mladun─Źad su iza┼íla iz jaja i sada ove odrasle jedinke jure za hranom. Kad se u─Ĺe dublje u rezervat u drugu zonu za┼ítite kojoj je dozvoljeno pru┼żanje turisti─Źkih usluga, mi ulazimo, kako volimo da ka┼żemo, u Amazoniju u srcu Banata”, pri─Źa Puti─ç.

Turisti u Zrenjaninu mogu videti i staro gradsko jezgro, zgrade izgra─Ĺene u razli─Źitim stilovima, I industrijsko nasle─Ĺe.

“To su zgrade iz 19 veka, Bukov─Źeva palata, muzej, pozori┼íte, Gradska ku─ça, zgrada ┼áeherezada, Elekova vila, tu nam je i Muzej piva, palata Dun─Ĺerskih iz 1990. godine, koja je renovirana, kej koji smo uradili, pustili za posetioce. Nove klupe smo postavili iz projekta sekretarijata za turizam”, ka┼że Zoran Ljubotina, direktor Turisti─Źke organizacije Grada Zrenjanina.

Ljubotina ka┼że da se pa┼żnja posve─çuje i manifestacionom, lovnom i bajk turizmu. Da li ─çe, i u kom obliku biti odr┼żane letnje manifestacije, zavisi─çe od situacije i mera u vezi sa korona virusom.

Godi┼ínje se u Zrenjaninu bele┼żi oko 45 hiljada no─çenja.

Izvor: RTV
  •   
  •   

Komentar

Va┼ía email adresa ne─çe biti objavljivana. Neophodna polja su ozna─Źena sa *