Ako bi došlo do velike nestašice nafte, Srbija u rezervi ima zalihe za svega desetak dana

Ako bi došlo do velike nestašice nafte, Srbija u rezervi ima zalihe za svega desetak dana

Napadi na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, širom sveta izazvali su opravdan strah da može doći do ozbiljnije krize na svetskom nivou koja bi onemogućila da se na globalnom tržištu kupuje taj derivat.

U tom slučaju, sve zemlje bi mogle da se okrenu jedino sopstvenim rezervama, koje, kako piše Danas, u Srbiji nisu velike.

Prema istraživanju tog dnevnog lista, novac koji se u vidu taksi naplaćuje prilikom kupovine goriva, ne opredeljuje se za formiranje rezervi.

Naime, od oktobra 2014. godine u Srbiji se naplaćuje taksa od 2,6 dinara po litri goriva za obezbeđivanje novčanih sredstava za nabavku obaveznih rezervi nafte. Ministarstvo finansija ima diskreciono pravo da donese odluku koja suma će od novca dobijenog tom taksom otići nadležnim službama u Ministarstvu rudarstva i energetike za kupovinu nafte i derivata.

Danas piše da u 2014. godini nijedan dinar nije otišao u te svrhe.

S obzirom da se u Srbiji godišnje proda oko dva miliona tona goriva, a da se na svaki litar plaća taksa od 2,6 dinara, može se doći do zaključka da država na godišnjem nivou inkasira oko 42 miliona evra što je sasvim dovoljno da se ispuni zahtev Evropske unije da Srbija do 2023. godine raspolaže sa obaveznim rezervama za 90 dana.

Međutim, u ovom trenutku, zako bi do krize zaista došlo, Srbija bi imala nafte za samo desetak dana, piše Danas.

Izvor: Danas
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *