Akcident u kompaniji Sloboda izazvao zagađenje reka

Akcident u kompaniji Sloboda izazvao zagađenje reka

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović izjavio je, da je “akcident” u čačanskoj vojnoj kompaniji “Sloboda” uzročnik masnih mrlja koje su se u subotu pojavile na površini reka Lupnjača i Zapadna Morava.

Todorović je istakao na konferenciji za novinare da masne mrlje izlaze u reku Lupnjaču iz cevi koje vode iz kompanije “Sloboda” i da fotografije to dokazuju, dok Lupnjača protiče kroz krug te fabrike i uliva se u Zapadnu Moravu.

Todorović je kazao da je razgovarao s direktorom “Slobode” Zoranom Stefanovićem koji je potvrdio da se u subotu dogodio “akcident”.

“Jedna količina ulja i masti se izlila u Lupnjaču, a onda stigla i do gradskog kupališta. Rečeno nam je da su se ulja pojavila iz podzemnih instalacija”, kazao je Todorović.

On je dodao da mu je direktor “Slobode” rekao da je havarija bila u dela kompanije koji je bio pod ruševinama od NATO bombardovanja, a da nemaju dokumentaciju o tom cevovodu.

Todorović je pozvao “Slobodu” da zajedno s vlastima grada popravi oštećenja koja ugrožavaju životnu sredinu.

Gradonačelnik Čačka istakao je da gradska uprava s drugim nadležnima već nekoliko meseci čisti Lupnjaču i nastoji da utvrdi ko je zagadjivač te reke, a naveo je “nesavesne sugradjane koji su bacali i kupus i puštali odvodili kanalizaciju iz štala”.

U Zapadnoj Moravi su poslednjih godinu dana masne mrlje, zbog čega se rečno kupalište ove godine zvanično ne koristi.

Zavod za zaštitu javnog zdravlja u Čačku je više puta upozoravao da je Zapadna Morava zagadjena.

Zavod je 31. maja saopštio je da je tada izmerena najveća zagadjenost reka. U Lupnjači je izmereno 22.375 miligrama masti i ulja u litru, odnosno 30.000 na ušću u Zapadnu Moravu, dok je u Moravi izmereno 2.085 miligrama masti i ulja u litru.

Gradsko rukovodstvo Čačka ranije je isticalo da ne zna ko je zagadjivač Zapadne Morave.

Izvor: BETA
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *