🎥 PRAVOSLAVNA CRKVA NA PALUBI BRODA: Zbog Svetog Nikole ovaj brod nikada nije izgubio bitku

🎥 PRAVOSLAVNA CRKVA NA PALUBI BRODA: Zbog Svetog Nikole ovaj brod nikada nije izgubio bitku

Kako se Sveti Nikola smatra zaštitnikom mornara zbog čuda koja čini za njih, onda nije ni neobično što se baš na najpoznatijem ratnom grčkom brodu “Averof” nalazi crkvica posvećena Svetom Nikoli.

Neki smatraju da upravo zahvaljujući ovoj crkvi brod, koji je učestvovao i u Balkanskim ratovima, nikada nije izgubio nijednu bitku.

Posvećenost pravoslavlju prvobitne posade bila je ključna u odluci da brod dobije crkvu iako uopšte nije bila u planu pri izgradnji broda, koji je napravljen prvenstveno prema željama i narudžbama Nacionalne mornarice. Na kraju je žrtvovano skladište municije u centralnom delu broda, koje je pretvoreno u crkvu.

Postojanje crkve je neverovatno pozitivno uticalo na psihičko stanje mornara koji su često boravili u njoj pripremajući se za borbu, ali i mnogo lakše lečili traume rata.  Verovali ili ne, u ovoj crkvi su se održavala venčanja i krštenja, posebno one dece koja su se rađala na dugim putovanjima do Afrike.

Vernici veruju da je Sveti Nikola uvek štitio brod, te da su pred velike bitke mornari često mogli da vide lik Svetog Nikole koji im se ukazivao u snovima.

Međutim, najveće čudo dogodilo se kada su izgurali najduži put upravo zahvaljujući veri. Naime, 1942. godine engleski kapetan koji je bio zadužen za oblast Indijskog okeana tražio je da “Averof” prati 70 trgovačkih brodova. Međutim, Englez je bio skeptičan rekavši kapetanu “Averofa” da će biti zadovoljan ako uopšte doguraju do polovine puta jer je rizik veliki.

Brod je ipak krenuo, a zbog velikih vrućina, mornari su spavali na palubi. Jedno veče mornar Papanikolopulos je zaspao na krmi broda. Odjednom ga je probudila buka. Ustao je i čuo da nešto lupa o brod. Javio je da zaustave brod i skočio u vodu kako bi video šta to udara o brod. Ispostavilo se da je u pitanju bila ikona Svetog Nikole, koja se na neobjašnjiv način našla u moru i pratila brod. Celoj posadi su krenule suze. Kada su kapetanu pokazali ikonu odmah je zatražio da se održi liturgija u crkvi i ikona vrati na mesto. Ispostavilo se da ih je Sveti Nikola zaista čuvao, pa su na kraju prešli 3.500 milja i nisu izgubili nijedan trgovački brod.

Brod je i dalje na vodi, ali danas je usidren nedaleko od luke Pirej u Atini i ima funkciju muzeja.

Izvor: Telegraf
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *