📷 Otkriće antičkog brodoloma kod Novalje

📷 Otkriće antičkog brodoloma kod Novalje

Kod Novalje su pronađeni ostaci brodoloma broda, starog dve hiljade godina i prema prvim pretpostavkama dugog 10-15 metara, a čijih vidljivih ostataka nema, ali zato je pronađen gotovo netaknuti sadržaj broda – građevinski materijal, odnosno delovi za krov kuće. Po Novalji ima keramičarskih peći iz vremena Rima i tek po identifikaciji pečata na keramici, će se znati da li se radi o lokalnoj proizvodnji i lokalnom brodskom transportu.

Ovaj su pronalazak videli mnogi ronioci, ali jednostavno nisu bili svesni o čemu je reč. Na žalost ne smemo otkriti tačnu lokaciju, da ne bude devastirana u zadnji čas, zbog toga ćemo izostaviti koordinate, tačne dubine i slične detalje, po kojima bi neki kolekcionar došao do nove nadstrešnice.

Na otok Pag već godinama dolazi Javna vatrogasna služba Čakovec, koja tamo sprovodi svoja trening ronjenja. Ove godine javili su da bi ronili na Letavic,i jer žele doći na „obaveznu lektiru”, dogovorili smo ronjenje i krenuli u realizaciju. Kako brifing za ronjenje na Letavici normalno traje 45 minuta ima i svoj edukativni deo, u smislu prijave arheoloških nalaza i brige o njima te uključivanje istih u turističke aktivnosti, taj deo smo proširili. Naime, to je uobičajena praksa kada imamo grupu iz Hrvatske.

Krenuli smo u zaron po predhodno utvrđenom dogovoru, prvo sidro, onda amfore i to se pokazalo super. Na izronu smo uočili jednu malu posudu, zapravo možemo reći krhotinu posude, fotografirali smo je i ostavili „in situ”. Možda nekom zvuči da je ta mala posuda na brodu prepunom amfora nije ništa posebno, ali ona je ipak jako bitna. Naime, njen nalaz daje nove indikacije gde tražiti kada budemo radili novo istraživanje. Još uvek ne možemo reći što je prova a što krma, tako da bi nam pronalazak kuhinjskog posuđa s jedne strane broda puno pomogao.  Naše fotografije prosledili smo nadležnim službama kako je i red i zakon. Malo druženja i zajedničkih fotografija, te međimurski vatrogasci idu dalje na popodnevno ronjenje. Pozdrav i vidimo se ( tad nisam znao da će to biti sutra).

Popodne dolaze podvodne fotografije i upit “šta je to”! Gledam šokirano tegule i imbrexi, izgledaju kao nalaz na Molatu (kojeg istražuje AMZD ). Šaljem svima za koje smatram da znaju što je? I svi na prvu reaguju isto. Čujemo se  opet, koliko duboko, nije preduboko ma sigurno je to već poznato ali nije baš poznato, Zovem u Gospić u konzervatorsku kancelariju, kažu “nema toga”. Eto opet luda sreća!

Dolazimo na lokaciju, ronilački tim JVP Čakovec: Robert Novak, Robert Bister i Leon Krištofić spremni su da nas odvedu. Ja sam potpuno cool i dajem zadatke da se ne petljamo u posao jedni drugima. Ulazimo u more i pritežemo  opremu. E sad mi srce kuca, adrenalin raste. Smirujem sam sebe i sledim ekipu. Dolazimo do nalazišta i da to je to!

To su velike tegule i ibrexi.  I opet onaj dobar osećaj.  Čestitanje pod morem, ali, nema se vremena pa krećemo s poslom. Nalazište nije veliko i sve ide brzo, ekipa je sposobna i sve ide kako smo dogovorili na brifingu, fotografišemo i snimamo i naravno ostajemo na debeloj rezervi. Moramo u izron.

Na površini smeh, zbijanje šala i slične ronilačke teme. Idemo kod njih  na gemišt. Šaljemo fotografije i video zapise. Jako smo zadovoljni i zapravo je to jedan jako dobar osećaj. U toku večeri pisanje prijave i slanje fotografija za 3D model i sve što ide uz to. I opet Međimurac, došao je Nikola Hrženjak iz Čakovca, podvodni fotograf. Nas dva bili smo članovi Ronilačkog kluba Gnjurac – Varaždin ( mene put odneo na Pag a njega u Nemačku ), znam ga kao podvodnog fotografa, dogovaramo ronjenja – želi fotografisati amfore na Letavici. Ali prvo moramo napraviti jednu ekskluzivnu  i zato možete uživati u njegovim fotografijama.

Dan drugi, vatrogasci se javljaju da su u povratku kući. Spremo se, duva jak jugo i oblačno je. Ali, uslovi za fotografisanje će ipak biti dovoljno dobri.  Nikola ostaje gore s Mihom, a Marko i ja idemo duboko da vidimo ima li šta dublje ( nadamo se sidru ).  Duboko dole – Marko je video dva imbreksa, ja ništa.  Vraćamo se iz dubine i Nikola je već uposlio Mihu da bude model, radi se. Sad ide poziranje nas dvojice, gotovi smo. Krećemo gore, usput proveravamo lokaciju. Kod jedne rupe ima ručka od amfore, poklopac za amforu, fotodokumentacija i idemo dalje.  U samom kraju građevinski otpad, novijeg datuma, i tada sam shvatio zašto su neki smatrali da je  to građevinski otpad.

Možda je sreća tako htela da u ovom neizvesnom trenutku za Novalju, otkrijemo jedan antički nalaz pored Novalje. Otkazani festivali na Zrću donose veliku neizvesnost ali i priliku. Naime ovo turističko mesto godinama radi na tome da polako svoj turizam prebaci na porodični, a smanji party turizam, evo možda je baš ovo prilika. Nije ovo nalaz epskih razmera, ali je zanimljiv i uz dobru pripremu može pomoći razvoju ronjenja u Novalji.

Izvor: Morski.hr / Vedran Dorušić  
Foto: Nikola Hrženjak
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *