? Goraždanin u 85 akvarijuma ima na hiljade ribica

? Goraždanin u 85 akvarijuma ima na hiljade ribica

Nastavnik istorije Sedin Hadžimusić u slobodno vreme je akvarista, ali ljubav prema podvodnom svetu i za naše prostore retkim vrstama riba postepeno je iz hobija prerasla u dodatno zanimanje.

“Verovatno je Drina imala uticaj na nas Goraždane. Od malih nogu sam voleo sve vezano za vodu, a akvaristikom sam se počeo baviti u srednjoj školi. Tada sam dobio prve akvarijume i tako je počela ljubav koja traje i danas. Prve ribice sam dobio na poklon od majke, a kasnije, kako je zanimanje raslo, nabavljali smo ih brat i ja, dobijao na poklon, nešta uzimao, nešta sam mrestio i tako”, kaže Hadžimusić za Anadoliju.


Hiljade novih ribica dnevno

Danas je siguran da ima 85 akvarijuma, u kojima se broj “stanovnika” svakodnevno menja. Radi se o hiljadama primeraka, a u vreme mresta, za šta je potrebno postići idealne uslove, u jednom danu dobije hiljadu novih ribica.

“Konstantno širim. Imam svoju viziju kojoj težim, a to je da imam jezera pa čak i staklenik. To je neka završna faza, gde bih voleo da se okušam i bio bih možda prvi u Bosni koji to ima. Da probam na taj način, u bazenima, da mrestim ribice tokom čitave godine”, kaže Hadžimusić.

Da je to u stanju i na našim prostorima moguće uverio se proteklih meseci, kada je u jednom delu plastenika, ispred porodične kuće u naselju Laleta, majka proizvodila povrće, a Sedin napravio privremene bazene u kojem su rođene i prelepe “zlatne ribice”.

Od brojnih vrsta koje pokazuje teško je odabrati najzanimljivije ili najlepše, jer sve su mu podjednako drage. Srećan je što se upravo u vreme posete novinara Anadolije dešavao mrest zlatnih ribica i skalara, koji ljubomorno brane svoju ikru od znatiželjnih posetilaca.

“U tom periodu su meni ribice, iskreno, najinteresantnije, a svaki akvarista teži ka tome da uspe neku vrstu da omresti. Toliko i njegov rang, nivo među akvaristima vredi koliko uspe vrsta da razmnoži uspešno. Najveća čar ovog hobija je mrest”, objašnjava Hadžimusić.


Ribe vredne milione

U Sedinovim akvarijumima celi je riblji svet, od onog iz Amazona, afričkih jezera pa čak i iz Australije, Kine i Japana.

“Morate im namestiti neke prirodne uslove iz njihovih krajeva. Recimo ako je reka Amazon u pitanju, morate temperaturu, biljke iz tog predela, čak je i drvo, ako ste snimili u akvarijumima, iz reke Amazon. Imam desetak vrsta iz Australije, koji se avionima transportuju po čitavom svetu i navikle su se na akvarijumske uslove. Ima ‘borca’ je s Tajlanda, zatim ‘zlatni koi’, šaran iz Japana… To je nacionalni sport u Japanu. Jedan kvalitetan primerak ‘koi šarana’ u Japanu zna koštati i po pet miliona maraka na sajmovima. To je kod njih tradicija da se porodice i po 300-400 godina bave uzgojem samo jedne vrste ‘koi šarana'” kaže Hadžimusić te pojašnjava da jedan par japanskog šarana može proizvesti i do 200.000 komada mlađi te da se selekcijom, prema posebnim kriterijima, bira najlepši čija vrednost dostiže basnoslovne sume novca.

Postepeno šireći svoj podvodni svet na brdu iznad Goražda, Sedin je povećavao i broj akvarijuma, hiljada litara vode koji stanu u njih, prostorija u prizemlju svoje kuće u kojem su smešteni.

“Ja sam malo precenio svoje mogućnosti. Mislio sam da mogu ovo sve sam da iznesem, ali ne mogu. Zahteva puno vremena, puno posla i u poslednje vreme ne mogu da stignem sve što sam zamislio. Pomaže mi dosta brat pri zameni vode, jer ne bih mogao sam”, objašnjava.


Moguće je živeti od uzgoja

Interesovanje za akvaristiku u BiH raste iz dana u dan, ali ovaj hobi traži znatna finansijska ulaganja i dosta vremena koje mu treba posvetiti. S druge strane, u odnosu na ranija vremena, zahvaljujući internetu danas je mnogo lakše doći do informacija i izvršiti kupovinu ribica i iz najudaljenijih delova sveta.

“Velika su ulaganja, ali čovek kad bi se posvetio samo ovome mislim da bi se jedna fina plata mogla zaraditi. Moji prijatelji iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne, nekoliko njih koji se bave samo ovim i imaju kapacitete veće od mene ili kao ja, žive fino od toga”, kaže Sedin.

Skromni akvarista iz Goražda ribice iz svojih akvarijuma prodaje uglavnom po simboličnim cenama od jedne do tri KM, a jednoga dana, priča nam kroz smeh, možda proizvede japanskog šarana i postane milioner.

Izvor: Anadolija
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *