­čôĚ BEOGRADSKE PRI─îE: Zaboravljeno kupali┼íte kod nekada┼ínjeg mosta

­čôĚ BEOGRADSKE PRI─îE: Zaboravljeno kupali┼íte kod nekada┼ínjeg mosta

Pre oko jednog veka desna obala Save bila je potpuno druga─Źija, i dana┼ínjim Beogra─Ĺanima bi bila neprepoznatljiva. Na mestu uz dana┼ínji Brankov most postojalo je kupali┼íte. Tokom vrelih letnjih dana ono je bilo jedno od najzna─Źajnijih mesta na kojem su ┼żitelji glavnog grada mogli da se osve┼że.

Pla┼żu na obali Save Beogra─Ĺani su prozvali “Nica”, jer se u neposrednoj blizini nalazila istoimena kafana. Na mestu sada┼ínjeg Brankovog mosta nalazio se Most vite┼íkog kralja Aleksandra, kako je bilo puno ime tada┼ínje gra─Ĺevine. Istina, stanovnici prestonice su ga ─Źesto zvali i “Aleksandrov”, ali i “Zemunski” i “Lan─Źani” most. Sa druge strane mosta ugnezdio se Beogradski sajam koji danas zovemo Starim sajmi┼ítem. U to vreme taj kompleks paviljona bio je ponos prestonog grada, a ne ruglo kakvo je danas.

Najupe─Źatljivije manifestacije na Sajmu odigravale se su se od samog otvaranja 1937. godine, pa tokom naredne dve sezone. Smenjivali su se Prole─çni i letnji sajmovi, ali i veliki Salon automobila, Vazduhoplovna izlo┼żba… Za ovu, poslednju manifestaciju bilo je neobi─Źno va┼żno ┼íto je zapam─çena po jednom posebnom kuriozitetu. Naime, eksponati koji su doneti pred publiku, bili su toliko veliki da su organizatori morali da ru┼íe ulaze u paviljone i da pro┼íiruju ulaze kako bi velike letelice mogle da stanu unutar njih.

Salon automobila je, opet, bio veoma pose─çen, jer je proces “motorizacije” u predratnoj Jugoslaviji bio u punom zamahu.

┼áta vi┼íe, na Jesenjem sajmu 1938. godine emitovan je i prvi eksperimentalni telefizijski program u tada┼ínjoj Jugoslaviji. Ostalo je zabele┼żeno kako se sve odigravalo na “Filipsovom” ┼ítandu kao vrhunska atrakcija onog doba.

Tako je dana┼ínja, novobeogradska strana ipak imala svoj predratni ┼żivot. Tim pre ┼íto se u centralnom delu dana┼ínjeg najmodernijeg dela grada nalazio Stari aerodrom, pa su brojne letelice sletale i poletale odavde jo┼í od 1927. godine.

Izvor: Ve─Źernje novosti / Zoran Nikoli─ç 
Foto: Ve─Źernje novosti 
  •   
  •   

Komentar

Va┼ía email adresa ne─çe biti objavljivana. Neophodna polja su ozna─Źena sa *