📷 🎥 Pod ovim poklopcem se krije najdublja rupa na svetu, ali i veoma bizarna priča

📷 🎥 Pod ovim poklopcem se krije najdublja rupa na svetu, ali i veoma bizarna priča

Na prvi pogled izgleda poput zarđalog poklopca šahta. Ali ispod poklopca krije se ne samo više od dvanaest kilometara duboka rupa, već povrh toga i mračna tajna.

Zloglasni poklopac nalazi se na poluostrvu Kola na severozapadu Rusije. Tačnije, u napuštenom istraživačkom objektu, oko deset kilometara jugozapadno od grada Sapoljarni i 160 kilometara severozapadno od lučkog grada Murmanska.

Ako ne znate šta se krije ispod neupadljivog poklopca, verovatno nećete obraćati nikakvu pažnju na to. S druge strane, onima koji znaju smrznuće krv u žilama. Jer se ispod poklopca otvara rupa duboka više od dvanaest kilometara, koja nije samo najdublja na zemlji, već se oko nje motaju horor priče.

Bušenje super rupe bio je ambiciozan projekat Sovjeta tokom hladnog rata.

Bivši SSSR je uložio milione kako bi zavirio dublje u zemlju od Amerikanaca, koji su to već učinili sa svojom rupom Bertha Rogers na 9.584 metra u Oklahomi.

Pored toga, bušenje na poluostrvu Kola sa starošću stena do 3,5 milijardi godina trebalo bi da se koristi za geološka istraživanja.

24. maja 1970. godine, nakon višegodišnjih priprema, konačno je započeo takozvani “Kola bušotina SG-3”. Prvobitno je bilo planirano, da se ide do 15.000 metara dubine.

Na putu do neviđenih dubina, istraživači su napravili brojna otkrića. Čuli su zvuke koji su im omogućavali da predvide seizmografsku aktivnost. Pored toga, na dubini od 3.000 metara naišli su na lunarnu supstancu, i na kraju zlato na 6.000 metara.

Međutim, kada je bušilica 1989. dostigla oznaku dubine 12.262 metra, geolozi su takođe napravili manje zadovoljavajuća otkrića: na toj dubini temperatura nije bila, kako se očekivalo, 100 stepeni Celzijusa, već 180 stepeni, što je dodatno otežalo bušenje.


“Probušili smo plafon pakla”

Otprilike u isto vreme u svetu su se pojavile glasine da su naučnici na poluostrvu Kola naišli na pakao prilikom bušenja.

Nakon što je glava bušilice stigla do dela sa temperaturama većom od 1.000 stepeni Celzijusa, zemljina kora se odjednom pretvorila u prazan prostor, izvestili su kasnije naučnici.

Ubacili su kameru i mikrofon u bušotinu. Kamera nije uspela ništa da zabeleži, zbog velike vrućine, ali mikrofon je snimao neko vreme. Ono što su naučnici čuli tokom snimanja zvuka, oduzelo im je dah.

„Čuli smo ljude koji viču od bola, milione glasova“, izjavio je kasnije vođa projekta dr. Dimitri Azacov. Još je dodao: “Ne verujem u Boga ili raj, ali ja sada verujem u pakao. Uvereni smo da smo probušili plafon pakla.”


Glasine o rupi, koja vodi do pakla, šire se poput požara

Norveški učitelj je potom ulepšao priču i preneo je američkoj televiziji Triniti Broadcasting Netvork (TBN).

Iako je TBN sumnjao u istinitost priče, stanica je to prenela teksaškom televizijskom propovedniku, koji je potom raširio priču o paklenoj rupi po SAD-u.

O čemu se zapravo radi, i kakve ljudske krike su čuli naučnici koje na više od dvanaest kilometara dubine, nikada neće biti adekvatno objašnjeno jer je otrovni oblak gasa, za koji se priča da je kuljao iz bušotine, sprečio dalje istraživanje.

Što se tiče glasina da su geolozi u to vreme čuli ljudske glasove ili slične zvukove iz dubine, profesor seizmologije i geofizike Serge Shapiro sa Slobodnog berlinskog univerziteta, smatra za lažnu vest.

Kraj bušenja

Aktivnost u Koli je prekinuta 1992., a 2012. godine je u potpunosti srušena platforma i toranj za bušenje. Danas na ambiciozni projekat podsećaju raspadnute barake i istraživačke laboratorije, kao i zarđali poklopac koji čuva najdublju rupu na svetu i duboku sumornu misteriju.

Portal NA VODI
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *