­čÄą Vodopad koji svetli

­čÄą Vodopad koji svetli

Izgleda kao lava koja izbija iz unutrašnjosti zemlje, a u stvari je prirodni fenomen koji nastaje zahvaljujući svetlosnom efektu: u Nacionalnom parku Josemiti, u Kaliforniji, niz litice vodopada Horstejl, sa visine od 600 metara, sliva se voda.

Ova neobi─Źna predstava prirode ponavlja se svakog februara, kada sunce obasja vodopad u Nacionalnom parku Josemiti, u Kaliforniji, koji se prostire na vi┼íe od 3.000 kvadratnih kilometara. Tokom godine park poseti oko tri i po miliona turista, a vodopad je jedna od njegovih najve─çih atrakcija.

U 17.30 po lokalnom vremenu, kada sunce po─Źne da zalazi, senke se izdu┼że, a sun─Źevi zraci dopiru do vrha prednjeg dela stene, gde nastaje ovaj prirodni fenomen.

Horstejl je vodopad koji se javlja povremeno, kada pada kiša ili se sneg otopi na El Kapitanu, granitnoj steni kilometar visokoj.

Sun─Źevi zraci tada padaju na vodopad pod takvim uglom da se odbijaju o granit iza vodopada, daju─çi vodi jarkocrvenu boju, ┼íto stvara iluziju vatre ili lave. Ovaj prirodni fenomen traje oko dve nedelje.

Fotograf i in┼żenjer Aron Mejers osmislio je kompjuterski program za merenje ugla pod kojim sunce sija.

Na taj na─Źin uspeo je da predvidi da ─çe 22. februara biti najbolje vreme za posmatranje vodopada.

Slu┼żba nacionalnog parka odlu─Źila je da ograni─Źi pristup turistima kako bi za┼ítitili ┼żivotnu sredinu, uklju─Źuju─çi lokalnu vegetaciju i reku Merced, koja te─Źe parkom.

Izvor: RTS
  •   
  •   

Komentar

Va┼ía email adresa ne─çe biti objavljivana. Neophodna polja su ozna─Źena sa *