🎥 Vodopad koji svetli

🎥 Vodopad koji svetli

Izgleda kao lava koja izbija iz unutrašnjosti zemlje, a u stvari je prirodni fenomen koji nastaje zahvaljujući svetlosnom efektu: u Nacionalnom parku Josemiti, u Kaliforniji, niz litice vodopada Horstejl, sa visine od 600 metara, sliva se voda.

Ova neobična predstava prirode ponavlja se svakog februara, kada sunce obasja vodopad u Nacionalnom parku Josemiti, u Kaliforniji, koji se prostire na više od 3.000 kvadratnih kilometara. Tokom godine park poseti oko tri i po miliona turista, a vodopad je jedna od njegovih najvećih atrakcija.

U 17.30 po lokalnom vremenu, kada sunce počne da zalazi, senke se izduže, a sunčevi zraci dopiru do vrha prednjeg dela stene, gde nastaje ovaj prirodni fenomen.

Horstejl je vodopad koji se javlja povremeno, kada pada kiša ili se sneg otopi na El Kapitanu, granitnoj steni kilometar visokoj.

Sunčevi zraci tada padaju na vodopad pod takvim uglom da se odbijaju o granit iza vodopada, dajući vodi jarkocrvenu boju, što stvara iluziju vatre ili lave. Ovaj prirodni fenomen traje oko dve nedelje.

Fotograf i inženjer Aron Mejers osmislio je kompjuterski program za merenje ugla pod kojim sunce sija.

Na taj način uspeo je da predvidi da će 22. februara biti najbolje vreme za posmatranje vodopada.

Služba nacionalnog parka odlučila je da ograniči pristup turistima kako bi zaštitili životnu sredinu, uključujući lokalnu vegetaciju i reku Merced, koja teče parkom.

Izvor: RTS
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *