­čÄą Ugro┼żena plovidba zbog niskog vodostaja i ko┼íave

­čÄą Ugro┼żena plovidba zbog niskog vodostaja i ko┼íave

Vodostaji Velike i Zapadne Morave i Ibra toliko su niski da se svakodnevno pojavljuju nova ostrvca. Ribari tvrde da ne pamte ovakve scene za poslednjih 30 godina. Ipak, iz Hidrometeorološkog saveza tvrde da je ovakvo stanje normalno za ovo doba godine.

Iz Hidrometeorolo┼íkog saveza je re─Źeno da su kapetanijama dali upozorenja i preporuke da bi┬ánizak vodostaj┬ámogao da ugrozi plovidbu velikih brodova.

Gostuju─çi u Jutarnjem programu RTS-a Milan Nikoli─ç, ┼íef Lu─Źke kapetanije “Beograd”, rekao je da se plovidba odvija nesmetano uz nekoliko ograni─Źenja koje je Lu─Źka kapetanija “Prahovo” izdala u saradnji sa nadle┼żnim organima.

Nikoli─ç je pojasnio da je Kapetanija u saradnji sa Hidroelektranom “─Éerdap dva”, RHMZ-om i Direkcijom za odr┼żavanje plovnih puteva izdala saop┼ítenje i ograni─Źila plovidbu u nizvodnom predpristani┼ítu HE “─Éerdap dva”, gde je makismalni dozvoljeni gaz plovila ograni─Źen sa 180 centimetara.

“Od 12. novembra su posebna pravila kod Ostru┼żni─Źkog mosta, izme┼íta se plovni put, i plovidbeni otvor na drumskom mostu, zatvara se uzvodni plovidbeni otvor na ┼żelezni─Źkom mostu, ograni─Źeni su sastavi brodova, zabranjena je plovidba plovilima za rekreaciju a za sve dodatne informacije zainteresovana lica mogu se obratiti Kapetaniji”, pojasnio je Nikoli─ç.

“Sa druge strane, kada govorimo o tim ogrni─Źenjeima, Direkcija za vodne puteve izvr┼íila je dodatno obele┼żavanje od 1237. kilometra od Sremskih Karlovaca do 1247. kilometra, sa tri dodatne bove suzila je malo plovni put ali ┼íto se ti─Źe plovidbe na rekama nesmetana je plovidba i u plovnom putu ima dovoljno plovnih dubina”, istakao je Nikoli─ç.

Kod “─Éerdapa dva” na Dunavu je najkriti─Źnija ta─Źka gde je samo ograni─Źen gaz plovilima.

Ve─çi problem mo┼że da bude i ko┼íava. “Poznato je da duva tri ili sedam dana, tako da lu─Źke kapetanije Veliko Gradi┼íte i Pan─Źevo na ─Źijem podru─Źju su najja─Źi udari, redovno prate stanje i u skladu sa tim ─çe izdavati potrebna upitstva”, rekao je Nikoli─ç.

Vlasnici splavova treba da obrate pa┼żnju

Kada je vodostaj ekstremno nizak i ispod uobi─Źajenih vrednosti u ovom delu godine, kada se plutaju─çi objekti nalaze na suvom, vlasnici splavova moraju da obrate pa┼żnju na bezbednost svojih objekata kada vodostaj po─Źne da raste.

“Svaki dodir sa tlom i sa dnom mo┼że da dovede do strukturnih o┼íte─çenja u materijalu od koga je izgra─Ĺen na pontonima i da dovede do ne┼żeljenih efekata i da do─Ĺe do prodora vode”, ukazuje Nikoli─ç.

Pozivaju se vlasnici plutaju─çih objekata koji su dodirnuli dno da obrate pa┼żnju prilikom dolaska vode u narednom periodu.

Prema njegovim re─Źima, na Tisi se plovidba obavlja nesmetano, na Savi se plovidba, uz la─Ĺarima poznate kriti─Źne sektore, odvija tako─Ĺe nesmetamo.

Izvor: RTS
  •   
  •   

Komentar

Va┼ía email adresa ne─çe biti objavljivana. Neophodna polja su ozna─Źena sa *