🎥 U Splitu porinut brod za polarne ekspedicije

🎥 U Splitu porinut brod za polarne ekspedicije

Putnički brod za polarne ekspedicije 487 Ultramarine, vredan 106 miliona evra porinut je u subotu u brodgradilištu Brodosplit​.

Direktor Brodosplita Tomislav Debeljak objasnio je kako je Ultramarine ugovoren s američkom kompanijom Quark Expeditions, u sastavu Travelopia grupacije.

Dug je 128 metara i širok 21,5 metara, a moći će da primi do 200 putnika o kojima će se brinuti 140 članova posade u 103 luksuzno uređene kabine i javnim prostorima​.​

Vrednost broda je veća od 106 miliona evra, a kredit za njegovu izgradnju je osigurala Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR), dok je garanciju svojom odlukom 2018. godine dala Vlada.​

Debeljak je napomenuo da uprkos pandemiji nisu kasnili, već su obavili sve u rokovima, a isporuka broda bi trebala biti krajem godine.

“Ugovorili smo brod koji je najveći luksuz, odnosno najveća jahta na svetu, a po veličini je dvostruko veća nego poznata Amorella i Isabella​. Brodosplit je u zadnjih deset godina državni budžet napunio sa četiri milijarde kuna, a zajedno sa DIV grupom u istom periodu ukupno šest milijardi kuna. Do sada je ukupno državnih garancija bilo 150 miliona evra i sve je vraćeno”, objasnio je Debeljak.

Upitan o sudbini najvećeg jedrenjaka na svetu, koji je i dalje usidren u škveru, mestu gde je i izgrađen, odgovorio je da će u aprilu 2021. krenuti na svoja putovanja s obzirom da je dobio svog vlasnika koji radi na programu isplovljavanja jedrenjaka, ali o identitetu kupca nije želeo da govori.

U DIV grupi trenutno ukupno ima 3600 radnika, od čega je 200 stranaca što iznosi pet posto.

Izvor: Agencije   
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *