🎥 Traži se skeledžija sa diplomom

🎥 Traži se skeledžija sa diplomom

Meštani Trešnjevice kod Paraćina uskoro dobijaju novu skelu na Velikoj Moravi. Ali, skeledžiju sa položenim ispitom još nisu našli. Interesovanja nema, mada u sezoni, kako tvrde, može lepo da se zaradi. A paorima je skela neophodna jer su im oranice, uglavnom, s druge strane reke.

Za pravi most nisu imali dovoljno para, pontonski bi bio nesiguran pri visokom vodostaju, tako da su izabrali skelu. Sve je, kažu, bolje od obilaženja dvadeset kilometara do najbližeg mosta u Raševici, a tako mora, jer je 80 odsto njiva na drugoj obali Morave.

Decenijama se na ovom mestu nalazila skela. Jednu je velika voda odnela 2014. godine, a drugoj je nedavno zbog prevrtanja traktora i utapanja traktoriste inspekcija zabranila rad.

Novu, bezbednu skelu napraviće opština Paraćin, kao i prilaze. Već je kupljeno čelično uže teško pola tone.

Saša Paunović kaže da su potrebne brojne dozvole koje se izdaju od strane državnih institucija i nije bilo moguće da sami meštani organizuju ovaj prevoz pa se zbog toga opština umešala da bi im pružila potrebnu podršku.

Ispostavilo se na kraju da je najteže naći skeledžiju, tačnije, bar dvojicu sa položenim stručnim ispitom. Niko to neće da radi, mada u mesnoj zajedici tvrde da bi u punoj sezoni moglo da se zaradi od 10 do 15.000 dinara dnevno.

Vidan Aranđelović, predsednik MZ Trešnjevica, kaže da su u pitanju dva čoveka za vožnju, ništa drugo.

Ističe da ima nezaposlenih u selu i da ispred prodavnice “sede, peckaju poneko pivce i neće da rade”.

Sezona poljoprivrednih radova se približava, a pitanja je napretek. Skela sigurno stiže, ali koji propisi regulišu taj vid prevoza, da li skeledžija mora da izdaje karte ili fiskalne račune, to niko u Paraćinu ne zna. Ako nađu ko će to uopšte i da radi.

Izvor: RTS
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *