­čÄą Tra┼żi se skeled┼żija sa diplomom

­čÄą Tra┼żi se skeled┼żija sa diplomom

Me┼ítani Tre┼ínjevice kod Para─çina uskoro dobijaju novu skelu na Velikoj Moravi. Ali, skeled┼żiju sa polo┼żenim ispitom jo┼í nisu na┼íli. Interesovanja nema, mada u sezoni, kako tvrde, mo┼że lepo da se zaradi. A paorima je skela neophodna jer su im oranice, uglavnom, s druge strane reke.

Za pravi most nisu imali dovoljno para, pontonski bi bio nesiguran pri visokom vodostaju, tako da su izabrali skelu. Sve je, ka┼żu, bolje od obila┼żenja dvadeset kilometara do najbli┼żeg mosta u Ra┼íevici, a tako mora, jer je 80 odsto njiva na drugoj obali Morave.

Decenijama se na ovom mestu nalazila skela. Jednu je velika voda odnela 2014. godine, a drugoj je nedavno zbog prevrtanja traktora i utapanja traktoriste inspekcija zabranila rad.

Novu, bezbednu skelu napravi─çe op┼ítina Para─çin, kao i prilaze. Ve─ç je kupljeno ─Źeli─Źno u┼że te┼íko pola tone.

Sa┼ía Paunovi─ç ka┼że da su potrebne brojne dozvole koje se izdaju od strane dr┼żavnih institucija i nije bilo mogu─çe da sami me┼ítani organizuju ovaj prevoz pa se zbog toga op┼ítina ume┼íala da bi im pru┼żila potrebnu podr┼íku.

Ispostavilo se na kraju da je najte┼że na─çi skeled┼żiju, ta─Źnije, bar dvojicu sa polo┼żenim stru─Źnim ispitom. Niko to ne─çe da radi, mada u mesnoj zajedici tvrde da bi u punoj sezoni moglo da se zaradi od 10 do 15.000 dinara dnevno.

Vidan Aran─Ĺelovi─ç, predsednik MZ Tre┼ínjevica, ka┼że da su u pitanju dva ─Źoveka za vo┼żnju, ni┼íta drugo.

Isti─Źe da ima nezaposlenih u selu i da ispred prodavnice “sede, peckaju poneko pivce i ne─çe da rade”.

Sezona poljoprivrednih radova se pribli┼żava, a pitanja je napretek. Skela sigurno sti┼że, ali koji propisi reguli┼íu taj vid prevoza, da li skeled┼żija mora da izdaje karte ili fiskalne ra─Źune, to niko u Para─çinu ne zna. Ako na─Ĺu ko ─çe to uop┼íte i da radi.

Izvor: RTS
  •   
  •   

Komentar

Va┼ía email adresa ne─çe biti objavljivana. Neophodna polja su ozna─Źena sa *